Živopisna retrospektiva: Performans kroz prošlost na ulicama Sarajeva

7
Radiosarajevo.ba
Živopisna retrospektiva: Performans kroz prošlost na ulicama Sarajeva
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Franz Ferdinand

Svima je vrlo dobro poznato da je Sarajevski atentat poslužio kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Gavrilo Princip, koji je tada bio član tajne organizacije "Mlada Bosna" koja je imala za cilj putem buna, ustanaka i oružanih atentata skloniti austrougarsku vlast u Bosni i Hercegovini, izvršio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu – Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, 28. juna 1914. godine.

Turisti i građani Sarajeva su u petak i subotu, 28. i 29. juna, imali priliku sresti performere obučene u značajne ličnosti iz bosanskohercegovačke historije kao što su Sophie Maria Josephine Albina Chotek, Isa-beg Ishaković, Gazi Husrev-beg, Franc Ferdinand, Gavrilo Princip.

Pratite uživo: Olujno nevrijeme iz Hrvatske se približava Bosni i Hercegovini

Pratite uživo: Olujno nevrijeme iz Hrvatske se približava Bosni i Hercegovini

Oni su defilirali od Gradske Vijećnice, Latinske ćuprije, Sebilja, Trga ispred Katedrale te Vječne vatre kako bi, po uzoru na svjetske metropole, domaće i strane turiste i građane na interaktivan i maštovit način upoznali s prošlošću Sarajeva. 

Raskošne haljine napravljene od finih materijala i u različitim bojama glavna su modna karakteristika žena iz tog perioda.

Iz ovog performansa kroz prošlost, moglo se vidjeti da su muškarci nosili hlače, prsluke i specifične vojne uniforme. 

Interesante fotografije ovog performansa koje je zabilježio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba možete pogledati u našoj galeriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije