Vremeplov: Kako su živjele dobrostojeće porodice 80-ih u Jugoslaviji

Anadolija
Vremeplov: Kako su živjele dobrostojeće porodice 80-ih u Jugoslaviji
Zagreb je dobio muzej koji za cilj ima predstaviti život "obične" porodice 80-ih godina prošlog stoljeća.

Vremeplov je ovo za većinu porodica u bivšoj Jugoslaviji. No, za neke i nije jer mnogi još posjeduju neke kuhinjske elemente ili predmete koji se nalaze u muzeju kao dio svakodnevnice.

"U našem prostoru nema muzejskog vodiča, nema konopaca, svilenih traka niti zaštitnog stakla“, poruka je na naslovnici službene internetske stranice ovog muzeja.

U muzeju se može slobodno koristiti nekim eksponatima, igrati igrice na starim kompjuterima, koristiti perike, listati kuharice, isprobati fen za kosu...

Predmeti izloženi prikupljani od kolekcionara i prijatelja

Suvlasnica muzeja "Zagreb 80-ih" Anastasia Knežević rekla je kako je na ideju muzeja, koji predstavlja Zagreb iz vremena Jugoslavije, zajedno sa kolegicom došla nakon putovanja na kojima su vidjele da je u bivšem DDR-u i u Sovjetskom Savezu stvoren suvremeni odnos prema komunističkoj prošlosti.

S obzirom da je Zagreb turistički u zimskom dijelu godine zanimljiviji od jadranske obale i da ga dnevno posjeti velik broj turista iz cijeloga svijeta, vlasnice muzeja uočile su kako bi pojam "Golden 80-ies“ bilo dobro primijeniti na Zagreb, posebno zbog specifičnosti tadašnjeg jugoslavenskog režima.

Postava za muzej prikupljana je godinu dana od različitih kolekcionara i od prijatelja, a muzej ostaje otvoren za dopunjavanje sitnim predmetima.

"Poruka je bila pokazati jugoslavenski život, sretne 80-te kako su življene na ovom području“, kazala je Knežević.

Tematski, muzej prikazuje način života dobrostojeće porodice u Jugoslaviji u kojoj je oboje supružnika zaposleno, pa su izloženi dnevni boravak, kuhinja i spavaća soba, radna soba i igraonica sa starim kompjuterima Commodore 64 i Atari.

Uz to, izložen je klasični vozni park iz tog vremena, fićo i tomos automatic, kao i odijelo protiv radijacije koje aludira na stalnu hladnoratovsku prijetnju nuklearnim ratom kojoj su bili izloženi tadašnji Zagrepčani.

Među predmetima i nezaobilazni jugoslovenski crveni pasoš

Devizna knjižica, crveni pasoš, vozačka dozvola, pisaća mašina Olympia, album sa značkama, štedna kasica sa likom Zagija neki su od eksponata koji nekoga vraćaju u djetinjstvo ili mladost, a mlađima su izlet u vrijeme kada su njihovi roditelji bili mladi.

Bilo je krajnje vrijeme prikazati ovu postavu jer vrijeme vrlo brzo leti. Sad je ta tendencija 'deja vu novi način' gdje mladi mogu razumjeti svoje roditelje, starce, i da mogu vidjeti da nisu ni oni dosadni, da su i oni živjeli dobro 80-ih, kaže Knežević.

U vrijeme 80-ih godina u tadašnjoj državi sve je moralo biti po JUS-u, jugoslavenskom standardu, pa se može vidjeti kako je kvaliteta nekih od predmeta, naprimjer namještaja, često veća od one koji se upotrebljava danas.

Ovaj neobični muzej nalazi se u Radićevoj ulici, nedaleko od Trga bana Jelačića, i otvoren je za posjetitelje tokom cijelog tjedna/sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije