"Voda koja grmi" već 125 stoljeća plijeni pažnju

Radiosarajevo.ba
"Voda koja grmi" već 125 stoljeća plijeni pažnju
Nijagarini vodopadi nastali prije 125 stoljeća danas su granica između SAD-a i Kanade i jedna od pet najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu

Riječ je o dva vodopada koje razdvaja otok i koji strmoglavim padom od oko 55 metara stvaraju spektakularnu maglovitu zavjesu vodene prašine i pjene.

Nijagara u slobodnom prijevodu znači “voda koja grmi“, a taj indijanski naziv apsolutno odgovara buci koju vodopadi stvaraju ponorom istoimene rijeke u blizini jezera Ontario.

Otok Goat na ivici kaskade rijeku dijeli na dva dijela, od kojih onaj na američkoj obali prelazi u vodopad u ravnoj liniji širokoj oko 300 metara, a na kanadskoj obali u dvostruko širi vodopad Potkovicu.

Sa svih pozicija vodopadi izgledaju veličanstveno, ali u posljednje vrijeme turisti najčešće uživaju u čamcima ili s vidikovca. Većina se slaže da pogled s kanadske obale nudi ljepši doživljaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije