Foto / Vježba GSS-a Sarajevo: Spašena dva povrijeđena planinara na Bjelašnici

12. 11. 2019. u 09:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Gorska služba spašavanja Sarajevo je u subotu i nedjelju, 9. i 10. novembra održala vježbu odnosno simulaciju spašavanja na planini Bjelašnici, saopšteno je.

Vježba odnosno simulacija je u subotu održana na četiri lokacije. Spasioci su pokazali svoja znanja i, kako je istaknuto, napredne tehnike spašavanja. Pokazali su osnovne vještine potrebne za rad na terenu.

U nedjelju su bili prisutni kod Vučije jame na Bjelašnici gdje su spasioci bili podijeljeni u dvije grupe. Vježbali su spašavanje dva unesrećena planinara sa višestrukim povredama. Oni su morali biti izvučeni iz jame i medicinski zbrinuti.

Vježba GSS-a na Bjelašnici - undefined

Foto: GSS Sarajevo: Vježba GSS-a na Bjelašnici

Kako je saopšteno, spasioci su ih izvukli uz pomoć dva sistem za izvlačenje, tirolskom žičarom i vertikalnim transportom uz stijenu visine 20 metara.

Iz Gorske službe spšavanja Sarajevo su naglasili da su vremenske prilike na Bjelašnici bile onakve kakve su trebale biti u stvarnim okolnostima - kiša sa snijegom i jak vjetar.

Vježba GSS-a na Bjelašnici - undefined

Foto: GSS Sarajevo: Vježba GSS-a na Bjelašnici

Zatim je uslijedio debrifing sa detaljnom analizom u cilju da se sagledaju tok i dinamika rješavanja problema na terenu u stvarnim situacijama. Vođa vježbe ju je ocijenio kao uspješnu, saopšteno je iz Gorske službe spašavanja Sarajevo.

NEMA KOMENTARA