Velike gužve ispred pošte na Ilidži: Građani apliciraju za dodjelu 600 maraka pomoći iz EU

2
Radiosarajevo.ba
Velike gužve ispred pošte na Ilidži: Građani apliciraju za dodjelu 600 maraka pomoći iz EU
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Redovi ispred pošte na Ilidži

Brojni građani žure da prikupe dokumentaciju kako bi predali prijavu za dobijanje novca, nakon što je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo javni poziv za selekciju domaćinstava.

I danas, 26. oktobra, veliki redovi ispred pošte na Ilidži. Građani s nestrpljenjem čekaju priliku za novčanu pomoć koju je već ranije najavio federalni ministar socijalne politike Adnan Delić, kada je raspisan javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize, odnosno podrške u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu otvoren od ponedjeljka, 23. oktobra, te da će se građani moći prijavljivati do 10. novembra 2023. godine.

Novac se donira u okviru provođenja programa Europske unije za pomoć dodjele sredstava siromašnim domaćinstvima u Federaciji BiH.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Prijava je vrlo jednostavna:

Prijavni obrazac može se preuzeti u općini i na licu mjesta popuniti i predati.

Ogromne gužve ispred CIPS-a: Građani apliciraju za dodjelu 600 maraka pomoći iz Europske unije

Ogromne gužve ispred CIPS-a: Građani apliciraju za dodjelu 600 maraka pomoći iz Europske unije

Prijave se mogu preuzeti i na web stranicama Vlade FBiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na stranicama kantonalnih ministarstava i općina, s tim da ako se preuzimaju elektronske prijave onda one moraju biti isprintane, popunjene i potom sa ostalom dokumentacijom predate u nadležnu općinu.

Prijave se predaju u općinama, po mjestu prebivališta.

Uz prijavu je potrebno još predati CIPS prijavnice svih članova domaćinstva, kućnu listu i dokaz o bankovnom računu jer je to način da sredstva budu uplaćena krajnim korisnicima. Korisnici penzija koji penzije primaju putem pošte, a nemaju otvoren račun u banci, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime vlasnika računa, broj računa i naziv banke (nekoga od srodnika).

Redovi ispred pošte na Ilidži
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Redovi ispred pošte na Ilidži

Kategorije koje po Programu utroška sredstava imaju pravo prijaviti se na javni poziv jesu domaćinstva u kojima živi penzioner sa minimalnom ili zagaratovanom penzijom; domaćinstva u kojima žive primatelji stalne novčane pomoći; domaćinstva u kojima žive djeca koja su na federalnom dječijem dodatku i domaćinstva u kojima je dijete koje nema jednog roditelja, a u ovoj kategoriji, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je priložiti i rodni list djeteta ili smrtni list roditelja, zavisno je li roditelj nepoznat ili je umro.

Javni poziv otvoren je do 10. novembra, a prijave se podnose u nadležnim općinama. Ranije je saopšteno da svako domaćinstvo može dobiti maksimalno 600 KM pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije