Upoznajte pješčanog kralja koji nije platio kiriju 22 godine

Radiosarajevo.ba
Upoznajte pješčanog kralja koji nije platio kiriju 22 godine
Foto: Culture Trip / Car iz Brazila

Marcio Mizael Matolias iz Brazila već 22 godine nije platio kiriju. Niti bilo kakav račun, a živi u jednom od najprestižnijih naselja Ria de Janeira - Barri da Tijuca. 

Pitate se kako?

Matolias živi na plaži, u dvorcu od pijeska kojeg je sam sebi izgradio,

Već dvije decenije, 44-godišnji Matolias, kojeg lokalci zovu Kralj Marcio živi na plaži, izgradio je sebi i tron te ga možete sresti s plastičnom krunom, dok mu je u ruci improvizirano žezlo. 

Statue od pijeska, kao i dvorci, čest su prizor na plažama Rio de Janeira i svojevrsna su turistička atrakcija. Matolias je prvi koji je od pijeska napravio dom, a njegova ideja najbolje oslikava stvarnost s kojom se suočavaju stanovnici Rija - visoke cijene najamnine prostora. 

Matolias je za britanske medije kazao kako je super zadovoljan svojim životom, pogotovo jer ne plaća račune, a živi udobno. 

Matolias redovno vodom zalijeva njegove strane kako bi spriječio urušavanje. Nekoliko puta mu se dogodilo da mu tropska oluja sruši dom, ali on ima strpljenja i nije mu teško obnoviti svoj dvorac. Tako mu to dobro ide da ga lokalni vlasnici radnji mole da ispred njihovih prodavnica napravi nešto od pijeska, kako bi privukli što više turista koji vole Marcijeve pješčane skulpture.

Naučio je raditi s pijeskom tako što čita knjige, što je njegova druga ljubav te način zarade. Odmah pored njegovog dvorca, nalazi se stol na kojem su knjige koje prolaznici mogu kupiti i to tako što će za knjigu platiti onoliko koliko misle da je dovoljno. Iznad knjiga nalazi se znak na kojem piše:

"Odaberite knjigu i ostavite novac u kutiju, kako bi ova inicijativa opstala."

Matolias kaže da je jedini problem njegovog doma to što pjesak čuva vrelina, pa ljeti, kad temperature odu i iznad 40 stepeni, spavanje unutra jednostavno nije moguće, piše Culture Trip.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije