U Turskoj otvoren aerodrom Rize-Artvin: "Danas stojimo spokojno pred vama"

0
Anadolija
U Turskoj otvoren aerodrom Rize-Artvin: "Danas stojimo spokojno pred vama"
Foto: Anadolija / U Turskoj otvoren aerodrom Rize-Artvin

U Turkiye je danas upriličena svečana ceremonija otvaranja Aerodroma Rize-Artvin. Aerodrom Rize-Artvin čija pista je široka 45 metara i duga 3.000 metara u potpunosti će zadovoljiti potrebe za vazdušnim saobraćajem u tom regionu.

Aerodrom, čiji su temelji postavljeni 3. aprila 2017. godine, ima godišnji kapacitet od tri miliona putnika.

Izgrađen je jedinstvenom arhitekturom i naprednim inženjerskim tehnologijama, a ukupna zatvorena površina aerodroma iznosi 47.000 kvadratnih metara, od čega zgrada terminala i drugi prateći objekti zauzimaju površinu od 32 hiljade kvadratnih metara.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Ceremoniji otvaranja aerodroma je prisustvovao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, brojni turski zvaničnici i građani.

Erdogan je tom prilikom poručio da će u Turkiye nastaviti sa realizacijom velikih infrastrukturnih projekata kao što su to radili i protekle dvije decenije.

"Uprkos nemaru, pa čak i izdaji onih koji misle da je politika pružati podršku zakletim neprijateljima Turske, mi ćemo i dalje nastaviti svojim putem kako bi našu zastavu podizali na još više nivoe", rekao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji.

Naglasio je da su turske vlasti u protekle dvije decenije implementirali brojne velike infrastrukturne projekte na tom području, od obrazovanja do zdravstva.

U Turskoj otvoren aerodrom Rize-Artvin - undefined

Foto: Anadolija: U Turskoj otvoren aerodrom Rize-Artvin

"Na osnovama ove infrastrukture sada je na vama da iskoristite potencijal našeg regiona u svim oblastima, od poljoprivrede, trgovine, obrazovanja pa do turizma", kazao je.

Erdogan je istakao da je demokratski i razvojni put Turkske velika i uspješna priča za region.

"Nikada nećemo dati priliku onima čije je jedino obećanje da vrate Tursku u nekadašnje stanje, da izazovu haos, da je unište te da je prilagode imperijalnom poretku", rekao je Erdogan te dodao:

"Danas stojimo spokojno pred vama nakon što smo našim reformama u Turskoj omogućili novo doba i tako promijenili stanje naše nacije."

Ceremoniji su prisustvovali i ministrica porodice i socijalnih usluga Derya Yanik, ministar životne sredine, urbanizacije i klimatskih promjena Murat Kurum, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus i ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije