Spektakularne fotografije punog mjeseca iznad džamije Sulejmanija

0
Radiosarajevo.ba
Spektakularne fotografije punog mjeseca iznad džamije Sulejmanija
Foto: Anadolija / Spektakularne fotografije punog mjeseca iznad džamije Sulejmanija

Iznad jedne od najpoznatijih svjetskih džamija, istanbulske Sulejmanije, napravljene su spektakularne fotografije punog mjeseca.

U Istanbulu je očigledno bila divna noć što su fotografi odlučili zabilježiti svojim objektivom.

Tako agencija Anadolija donosi tri zaista divne fotografije koje pokazuju svu ljepotu džamije Sulejmanije, Istanbula, ali i neba.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Sulejmanija ili Mihrimah-Džamija u Istanbulu, koja je izgrađena oko 1550. godine, vrhunsko je djelo najvećeg osmanlijskog arhitekta i graditelja Sinana.

Njen klasičan tlocrt turskih bogomolja, primijenjen na varijantama na hiljadama mošeja sagrađenih od 15. do 19. stoljeća, nadahnut je Aja Sofijom.

Ali kako je sjaj Justinijanove crkve trebao biti nadmašen, Sinan je isplanirao građevinu tako da je postavljanjem savršenog kruga na savršeni kvadrat dobio ozbiljno geometrijsko remek-djelo u kojem ukrasi igraju sekundarnu ulogu.

Sve je podređeno velikom interijeru koji je natkriven kupolama i smislu za uređeni prostor koji on odaje. Za razliku od Justinijanove katedrale, ispred džamije nalazi se otvoreno dvorište sa stupovima, a sama džamija je u žarištu grupe građevina u koju spada utemeljitev grob, medresa, bolnica, kuhinje i hamami.
Ovaj arhitektonski kompleks bio je novost za islamski svijet i njegova harmoničnost bila je izvanredno obilježje turskog graditeljstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije