Turska: Slana pećina stara 5.000 godina privlači veliki broj turista

AA
Turska: Slana pećina stara 5.000 godina privlači veliki broj turista

Slana pećina iz vremena Hetita, od prije blizu 5.000 godina, u turskom gradu Cankiriju svakodnevno privlači veliki broj turista, a tako je bilo i tokom ovog Kurban-bajrama. 

Ova unikatna turistička atrakcija, koja se nalazi oko 20 kilometara od samog grada, smještena je 150 metara ispod površine zemlje. Pećina služi i kao mjesto za liječenje od mnogih bolesti poput astme, bronhitisa i plućnih bolesti, a posjeduje i prostorije za različite umjetničke aktivnosti.

Kipar Sefer Oruc iz Cankirija za Anadoliju je kazao da se u pećini nalaze i simboličke figure koje govore o samoj historiji grada Cankirija, koji se nalazi 140 kilometara sjeveroistočno od prijestolnice Ankare.

Istakao je kako su gradske vlasti odlučile otvoriti pećinu za posjetioce iako još traje restauracija nekih njenih dijelova.

"Pećina je otvorena zbog velikog interesa građana. Tokom Bajrama veliki broj osoba posjećuje ovo mjesto", kazao je Oruc, dodajući da posjetioci imaju šta i vidjeti u Slanoj pećini.

"Osim statua od soli nalaze se i fosili raznih životinja. Posjetioci su veoma zadovoljni onim što vide u pećini", rekao je Oruc.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije