Sastanak u doba korone: Evo kako da povećate djelotvornost

Promotivni tekst
Sastanak u doba korone: Evo kako da povećate djelotvornost
FOTO: Promo / ITAcademy

U eri korone sastanci možda ne izgledaju kao do prije samo nekoliko mjeseci, ali se podjednako često održavaju.

Sastanci su poznate "ubice produktivnosti" ubijaju i kreativnost i produktivnost. Danas se mnogi još više žale kako je sastančenje preko konferencijske veze napornije nego fizičko prisustvo sastancima.

Kako da prevaziđete ove probleme? Evo nekoliko savjeta.

Ne zakazujte sastanak ako nije neophodno

Mnogi sastanci su stvar korporativne rutine. Ima ih svakodnevno i na njima se najčešće ne donose odluke već samo prezentuju statusi pojedinih projekata. U pitanju je čist protokol.

Broj zaista važnih sastanaka je mnogo manji.

Zato, u dogovoru sa kolegama, izostanite kada god nije nužno da budete prisutni, a ukoliko ste vi onaj koji inicira sastanak, uvijek razmislite dva puta prije nego što sazovete skup i oduzmete ljudima vrijeme koje bi potrošili na nešto pametnije.

Sastanke zakazujte u popodnevnim časovima

Najveći broj protokolarnih sastanaka održava se u jutarnjim časovima. To je vrijeme kada je većina profesionalaca najproduktivnija.

Ako ste u prilici da utičete na termine sastanaka, pokušajte da ih organizujete pri kraju radnog vremena. Tada je sveukupna produktivnost neuporedivo manja.

Budite spremni za sastanak

Tako ćete uštedjeti vrijeme i sebi, a i drugima i pri tome ćete sačuvati energiju. Ako vam nije nagovješteno, raspitajte se koje su tačke dnevnog reda i o čemu će biti riječ, pa sami unaprijed prođite kroz svaku tačku. Anticipirajte pitanja kolega i imajte spremne odgovore na pitanja. A sami pripremite unaprijed šta biste pitali.

Insistirajte na počinjaju i završavanju sastanka na vrijeme

Ne stidite se da zamolite kolege da ubrzaju. Mnogi ljudi kada počnu da govore zaborave na vrijeme. Zato s vremena na vrijeme pogledajte na sat i intervenišite ako neko od kolega predugo drži slovo, a ostale tačke dnevnog reda čekaju.

Ako možete vrijeme provedeno na sastanku da preusmjerite na vrijeme za sopstveno usavršavanje, razmotrite online obuke za neko od atraktivnih zanimanja današnjice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije