Šanliurfa: "Grad poslanika" odiše posebnom ljepotom u ramazanu

AA
Šanliurfa: "Grad poslanika" odiše posebnom ljepotom u ramazanu
FOTO: AA / Šanliurfa ili "grad poslanika"
Šanliurfa ili "grad poslanika" je poznat po vjerskom turizmu i bogatoj kulturno-historijskoj baštini koja posebno turiste privlači tokom mjeseca ramazana.

Riječ je o gradu u kojem je, prema predajama, rođen i na lomaču bačen Ibrahim ili Abraham, otac tri monoteističke religije, a u kojem su boravili i brojni drugi vjerovjesnici, uključujući Ejuba, Musaa i Šuajba.

Nakon Meke, Medine i Jerusalema, Šanliurfa je četvrta najvažnija destinacija vjerskog turizma u svijetu.

Muftija u Šanliurfi Ihsan Acik je kazao da su sve pripreme blagovremeno obavljene i da se i ove godine tokom ramazana u tom turskom gradu održavaju svakodnevni tradicionalni vjerski programi.

Pokrenuta je i kampanja zajedničkih sehura i iftara pod nazivom Ramazan u Urfi, a cilj je dodatno promovirati kulturnu i historijsku baštinu tog mjesta.

"Nekada su hodočasnici hadža prvo posjećivali Šanliurfu, a potom išli obavljati obrede u Meki i Medini. Kao da su ovdje obavljali duhovne pripreme za hadž ili umru", kazao je Acik.

Smješten nedaleko od obale Eufrata, grad Urfa od 1984. godine u imenu ima i prefiks “šanli“, što u prevodi s turskog jezika znači “slavan“. Taj epitet grad je dobio zahvaljujući velikom doprinosu njegovih mještana tokom Oslobodilačkog rata u Turskoj.

Najveća turistička atrakcija u Šanliurfi je Balikligol, mjesto na kojem se nalaze dva mala jezera i za koji se vjeruje da se tu rodio i u vatru bio bačen vjerovjesnik Ibrahim.

Mjesto strpljenja je također, privlači turiste zbog predaje da je riječ o lokalitetu na kojem je poslanik Ejub ležao u postelji, a zbog iskušenja i patnje kroz koje je prolazio poznat je i kao predvodnik strpljivih.

Ulu džamija, Hasan-pašina i Jusuf-pašina džamija su samo još neki od lokaliteta koji su u žiži interesovanja domaćih i stranih turista u Šanliurfi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije