Put do škole niz stijenu visoku 800 metara

Radiosarajevo.ba
Put do škole niz stijenu visoku 800 metara
Djeca, među kojima ima i šestogodišnjaka, iz sela Atuler u provinciji Sečuan na putu do škole moraju se spuštati uz stijenu koristeći klimave ljestve.

Vlasti u jugozapadnoj Kini obećale su pomoć izoliranom planinskom selu nakon što su se na internetu pojavile fotografije koje pokazuju put djece do škole. 

Kako bi prisustvovali časovima, učenici s ruksakom na leđima preko klimavih ljestvi pokušavaju savladati stijenu visoku 800 metara

Fotografije su zastrašujuće i otkrivaju potencijalno smrtonosni 90-minutni spust mališana, a objavljene su u novinama u Pekingu. 

Put do škole smatra se toliko napornim da su neka djeca bila prisiljena živjeti u internatu, a u svoje domove vraćaju se da vide obitelji dva puta mjesečno. 

Seljanin Chen Jigu rekao je novinarima da su drvene ljestve za penjanje i spust niz planinu stare, ako i selo, stotinama godina. "Mi samo zamijenimo dijelove ljestvi koji su truli", kazao je on. 

Više od 680 miliona kineskih građana oslobodilo se siromaštva od ekonomskog otvaranja zemlje koje je počelo 1980-ih, ali siromaštvo i dalje muči sela.

U selu Atuler, stanovnici navodno živi s manje od 1 dolara (70P) dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije