Prvi pomen 1435. godine: Pogledajte kako izgleda staro bosansko selo sa sedam nacionalnih spomenika

0
L. M.
Prvi pomen 1435. godine: Pogledajte kako izgleda staro bosansko selo sa sedam nacionalnih spomenika
Foto: Boris Trogrančić / Selo Vranci

Vranci su malo piktoreskno selo u neposrednoj blizini Kreševa, u srcu Bosne i Hercegovine. Selo je smješteno u uskoj dolini potoka Mrganovac na padinama planine Lopata.

Mjesto Kreševo se prvi put u pisanim dokumentima spominje 1435. godine i već tada ima ugled rudarskog centra Bosne.

Fotograf iz Fojnice Boris Trogrančić često obilazi manje poznate, a ipak prelijepe dijelove Bosne i Hercegovine, a ovaj put upravo je posjetio selo Vranci.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Dolina rijeke Kreševčice predstavlja područje tradicionalnog željeznog zanatstva i rudarstva, u kojem se nalazio veliki broj kovačkih radionica od kojih se veliki broj nalazio upravo u selu Vranci. U Vrancima nisu sačuvane kovačke radionice ili majdani, ali je sačuvana arhitektura sela sa karakteristikama zbijenog naselja rudarsko-metalurškog tipa. Sedam kuća proglašeno je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Selo Vranci
Foto: Boris Trogrančić: Selo Vranci

U naselju je i most poznat kao "Rimski most". Nalazi se na trasi rimskog rudarskog drumskog pravca, čiji ostaci su pronađeni na udaljenosti od oko 400 metara od mosta. Također je proglašen nacionalnim spomenikom. O njegovom nastanku nema puno podataka, ali se na osnovi same lokacije i morfologije terena može izvesti zaključak da je most na ovom mjestu morao postojati još u antičko vrijeme. Oblik nivelete pokazuje da je nadzemni dio konstrukcije nastao u osmanskom periodu.

Nedaleko od mosta nalaze se ta'te (daske, ploče - turc.), konstrukcija čudnog oblika. Mještani tako zovu dvije grede ispod kojih se nalaze dvije teške metalne ploče. One su u prošla vremena, za vrijeme Osmanskog carstva, na ovim prostorima služile umjesto crkvenih zvona, koja su bila zabranjena.

Danas su na prostoru Bosne i Hercegovine ostale još samo jedne ta'te, ove u selu Vranci.

USAID projekt razvoja održivog turizma u BiH u saradnji sa Udruženjem Alterural je ovog ljeta pokrenulo inicijativu i odabralo 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine, sa ciljem razvoja, promocije i očuvanja autentičnih bh. sela. Jedno od njih je i selo Vranci.

Selo Vranci
Foto: Boris Trogrančić: Selo Vranci

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije