Prošetali smo Sarajevom: Građani oprez, ledenice padaju s krovova

0
Radiosarajevo.ba
Prošetali smo Sarajevom: Građani oprez, ledenice padaju s krovova
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba obišao je sarajevske ulice i zabilježio opasnosti koje prijete šetačima.

Kako možete vidjeti u našoj fotogaleriji, snijeg i ledenice s krovova prijete ljudima koji šetaju.

Sarajlije budite oprezni kada prolazite ispod streha, snijeg i ledenice padaju s krovova, osim opasnoti za pješake, snijeg i led prijete i automobilima koji su parkirani ispod krovova.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Kantonalna inspekcija napomenula je da su privatni subjekti u obavezi da čiste snijeg i ledenice sa i ispred svojih objekata.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Odredbe pomenutog zakona koje se odnose na čišćenje snijega i uklanjanje ledenica su sljedeće:

Član 41. Uklanjanje snijega i sprječavanje poledice kao i posipanje javnih površina vrše komunalna javna preduzeća prema programu i operativnom planu uklanjanja snijega.

Član 45. Uklanjanje snijega i posipanje pristupnih puteva i pločnika oko zgrade na površini koja nije javna vrši preduzeće ili drugo pravno lice kojima je zgrada povjerena na upravljanje i održavanje.

Član 46. Uklanjanje snijega sa pločnika i posipanje pločnika ispred stambenih zgrada u vlasništvu građana, vrše vlasnici tih zgrada.

Član 47. Uklanjanje snijega sa pločnika i pristupnih puteva i posipanje pločnika i pristupnih puteva poslovnih zgrada i poslovnih prostorija koje se nalaze u stambenim zgradama kao i slobodnostojećih objekata vrše korisnici poslovnih zgrada, prostorija i slobodnostojećih objekata.

Član 51. Uklanjanje snijega, leda i ledenica sa krovova stambenih zgrada koji predstavljaju opasnost po zgradu i prolaznike vrše:
- upravitelji tih zgrada ili pravna lica kojem je stambena zgrada data na upravljanje.
- sa krovova poslovnih zgrada, uklanjanje snijega vrše njihovi korisnici.
- sa krovova stambenih zgrada u vlasništvu građana, uklanjanje snijega vrše njihovi vlasnici.

Pri uklanjanju snijega sa krovova moraju se upozoriti prolaznici na opasnost, ne smije se oštećivati zračna mreža, a skinuti snijeg mora se ukloniti, tako da ne ometa saobraćaj na kolovozu i pješačkim stazama, naveli su nedavno iz CZ Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije