Prirodni fenomen u kanjonu Vrbasa: Znate li legendu o Kamenom mostu?

0
Radiosarajevo.ba
Prirodni fenomen u kanjonu Vrbasa: Znate li legendu o Kamenom mostu?
Foto: Boris Trogrančić / Kameni most kod Banje Luke

Bosanskohercegovački fotograf Boris Trogrančić posjetio je Kameni most, prirodni fenomen nadomak Banje Luke.

Ova prirodna atrakcija nalazi se blizu ceste između Jajca i Banja Luke, nedaleko od Krupe na Vrbasu. Do mosta vodi pješačka staza, do koje se dolazi prelaskom preko visećeg mosta na Vrbasu.

Lokalno stanovništvo ovaj most nazivaju Djevojački, prema legendi koja kaže da je jedna djevojka skočila u smrt s njega zbog neuzvraćene ljubavi.

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: "Mi smo hroničari grada, a Sarajlije koautori naših pjesama"

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: "Mi smo hroničari grada, a Sarajlije koautori naših pjesama"

Ovakvi geomorfološki oblici obično se mogu pronaći na klisurama rijeka ili kanjonima, ima ih na različitim mjestima u svijetu ali svaki je poseban na svoj način. Nastao je erozivnim djelovanjem vjetra koji je hiljadama godina formirao rupu u stijeni koju mi vidimo kao most.

Kameni most je dug preko 70 metara, a u zadnje vrijeme je popularan među penjačima, jer je na njemu uređeno nekoliko penjačkih smjerova različitih težina.

Cijeli ovaj kraj obiluje prelijepim vizurama, a u neposrednoj blizini nalazi se mnoštvo vodenica u kojima se i danas melje žito.

Kameni most kod Banje Luke
Foto: Boris Trogrančić: Kameni most kod Banje Luke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije