Priča iz Iraka: Obrada kamena na temperaturama od 50 stepeni

0
AA
Priča iz Iraka: Obrada kamena na temperaturama od 50 stepeni
FOTO: AA / Rade od jutra od mraka

Temperature u Sulejmaniyi, u Iraku, ovih dana dosežu 50 stepeni Celzijusa, što je posebna otežavajuća okolnost radnicima koji obavljaju teške fizičke poslove izloženi suncu.

To je slučaj i sa kamenorescima, radnicima koji rade na rezanju i obradi kamena, najčešće čekićem i to od jutra od mraka, bez obzira na vremenske uslove.

Nekada je obrada kamena bila jako cijenjeno zanimanje. Međutim, razvojem industrije i unapređenjem tehnika gradnje, ovo zanimanje postepeno odlazi u zaborav. Preostali majstori u svaki obrađeni kamen ulažu izniman napor, vještinu i žrtvu rada na visokim temperaturama.

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Lutfullah Ismail (59), Iračanin je koji se ovim poslom bavi od svoje 18. godine.

Kako je rekao novinaru AA, kamen koji on obrađuje već 41 godinu koristi se u gradnji diljem Iraka. Svaki kamen je poseban, budući da je u svaki uložen poseban trud, ali je najvrjedniji bijeli, kako je kazao, zbog njegove ljepote.

Eyup Muradhani ima 35 godina, a posljednjih 15 proveo je baveći se obradom kamena.

"Nezavisno od vremenskih uslova radimo od jutra do mraka. Neko kamenje je vrijednije, poput Hawremana, a svaki obrađujemo na najljepši način. Ovo je težak posao, koji zaista ne može svako da radi. Jedan radnik može dnevno da obradi sedam do 12 komada kamena, s detaljisanjem i pažljivom obradom, ili do 25 komada grubom obradom", pojasnio je Muradhani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije