Počelo obilježavanje tajlandske Nove godine: "Vodeni ratovi" na ulicama Bangkoka

Radiosarajevo.ba
Počelo obilježavanje tajlandske Nove godine: "Vodeni ratovi" na ulicama Bangkoka
FOTO: AA / Počelo obilježavanje Songkrana, neformalno nazvanog “Tajlandski festival vode”

Na Tajlandu je sinoć počelo obilježavanje Songkrana, neformalno nazvanog “Tajlandski festival vode”, kojim se označava početak obilježavanja tradicionalne tajlandske Nove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Songkran je najpoznatiji festival na Tajlandu i važan datum u budističkom kalendaru, a obilježava se od 12. do 15. aprila u godini.

Ime Songkran dolazi od sanskritske riječi koja znači “prolaz” ili “približavanje”.

Već od 13. aprila, drugog dana praznika, kreće najreprezentativniji dio obilježavanja festivala, a to je momenat kada se stanovništvo, kao i brojni turisti, okupljaju na ulicama i polivaju vodom, koje je simboličan čin tajlandskih svećenika koji su vjerovali da to donosi sreću.

Običaj prskanja i kupanja u vodi vremenom je prerastao u pravu zabavu. Na ulicama tajlandskih gradova danas se vode "vodeni ratovi" u kojima niko nije pošteđen.

Sve u svemu, riječ je o veoma dobroj zabavi.

U ulici Khosan, jednoj od najprometnijih u Bangkoku, danas su prisutni bili lokalni stanovnici, ali i mnogobrojni tursti različitih životnih dobi.

U gradu su poduzete su visoke mjere sigurnosti, a festival će trajati do polovine sljedeće sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije