Otvoreno dvodnevno takmičenje u hifzu i tilavetu: Pred komisijom 40 učača Kur'ana iz BiH

3
FENA
Otvoreno dvodnevno takmičenje u hifzu i tilavetu: Pred komisijom 40 učača Kur'ana iz BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Takmičenje u hifzu i tilavetu

Dvodnevno takmičenje za područje Bosne i Hercegovine, čiji učesnici su hafizi i hafize Kur’ana i oni koji su posvećeni hifzu (memorisanje napamet) i tilavetu (ispravno učenje) otvoreno je u subotu, 7. septembra, u Sarajevu u Studentskom centru Islamske zajednice BiH.

Otvoreno je nakon višegodišnje pauze uzrokovane pandemijom te će se danas i sutra odvijati u četiri takmičarske kategorije u kojima će umijeće memorisanja i učenja Kur'ana demonstrirati pred ocjenjivačkom komisijom 40 takmičara iz BiH, a najbolji će učestvovati na budućim internacionalnim takmičenjima.

Organizator je Uprava Rijaseta lslamske zajednice u BiH za vjerske poslove, dok je suorganizator i sponzor Uprava za misijsko djelovanje u Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Države Katar, čiji predstavnici su također prisustvovali otvorenju.

Vrijeme da se pozdravimo sa ljetom: Alpe zabijelio prvi ozbiljniji snijeg ove sezone

Vrijeme da se pozdravimo sa ljetom: Alpe zabijelio prvi ozbiljniji snijeg ove sezone

Događaj je otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, naglašavajući da učenje Kur'ana ima poseban značaj u BiH od pojave islama na ovim prostorima.

Kur'an, Knjiga u koju nema nikakve sumnje, lijek i blagodat Božija, spuštena je na Zemlju među ljude i od početaka islama učena u tekijama, medresama, domovima, gdje je i dan-čuvan 'na najvišim rafama', što govori o značaju koji mu ukućani pridaju.

Hafizi su ga nosili u vlastitim srcima, kao što nose i danas, rekao je reisu-l-ulema, napominjući da je bosanskohercegovački čovjek vremenom učestvovao i u prepisivanju Kur'ana, o čemu svjedoče na desetine i stotine sačuvanih prijepisa. Budući da ima ibadetsku i odgojnu ulogu, raduje što i mladi ljudi poklanjaju Kur'anu sve više pažnje i što su bosanskohercegovački hafizi vrlo često pobjednici na internacionalnim takmičenjima ili članovi ocjenjivačkih komisija.

Svake godine, od 30 do 40 hafiza u Bosni i Hercegovini polože ispit pred komisijama zbog umijeća memorisanja i učenja Kur'ana, kazao je reis Kavazović.

Posebno je zahvalio suorganizatorima ovog takmičenja - Upravi za misijsko djelovanje u Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Države Katar.

Direktor te uprave šeih Malallah Abdurahman Malallah El-Džabir, koji se također obratio takmičarima i brojnim gostima, rekao je da događaj svjedoči o raskošnoj tradiciji učenja i memorisanja Kur'ana u BiH. Kur'an je uputa cijelom čovječanstvu, ogromnog značaja i koristi, naglasio je također ovaj katarski zvaničnik.

Osim njega, u gostujućoj katarskoj delegaciji je Fahd Ahmed Muhamed Kasim El-Muhamed, šef Odjeljenja za Kur'an - i - Kerim u navedenom katarskom ministarstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije