Osmi mart u Sarajevu: Prošetajte s nama centrom grada

1
Radiosarajevo.ba
Osmi mart u Sarajevu: Prošetajte s nama centrom grada
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Međunarodni dan žena u Sarajevu

Ulice gradova Bosne i Hercegovine su na Međunarodni dan žena kao i svake godine prepune uličnih prodavača cvijeća kao i žena i djevojaka koje u rukama nose cvijeće koje su dobile na poklon ili ga žele nekome pokloniti.

U centru Sarajeva u večernjoj šetnji sreli smo nasmijane žene, drugarice, prijateljice, majke, kćerke, supruge, sestre...

Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.

Ne smijemo zaboraviti suštinu ovog dana i zato vas podsjećamo na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje osmosatnog radnog vremena, ujednačavanje plaća za muškarce i žene, jednaka biračka prava, bolja zdravstvena zaštita žena i podrška porodiljama.

Kakva je atmosfera u glavnom gradu BiH, pogledajte u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije