Oko hiljadu učesnika na tradicionalnom takmičenju hrvača namazanih uljem

0
AA
Oko hiljadu učesnika na tradicionalnom takmičenju hrvača namazanih uljem
FOTO: AA / U gradu Kocaeliju u Turskoj održava se takmičenje

U gradu Kocaeliju u Turskoj održava se 14. por redu natjecanje u hrvanju pehlivana, hrvača koji se bore namazani uljem, javlja AA.

Na ovogodišnjem turniru učestvuje oko 1.000 hrvača namazanih maslinovim uljem koji će se takmičiti za titulu bašpehlivana (šampiona).

Ovo tradicionalno takmičenje pehlivana, koje svake godine privuče veliki broj gledalaca iz svih krajeva Turske, trajat će dva dana.

Jak zemljotres pogodio Tursku

Jak zemljotres pogodio Tursku

Bašpehlivani izuzetno cijenjeni

Otvaranju turnira prisustvovali su gradonačelnik Kocaelija Tahir Buyukakin i potpredsjednik Hrvatske federacije Turske Ahmet Tasci.

Turnir se završava u nedjelju glavnom borbama bašpehlivana, odnosno šampiona, najbolji od njih će na kraju dobiti zlatni pojas.

Takmičenja su nekada bila vremenski neograničena i borbe trajale su satima, pa čak i danima, dok jedan od pehlivana nelegne protivniku na leđa. Sada je situacija drugačija, jer su borbe vremenski ograničene, a najneizvjesniji mečevi završe sudijskim bodovanjem.

Hrvanje je, kao jedna od najstarijih borilačkih vještina i sportskih disciplina, poznato još i prije stare Grčke. U Kini su bila poznata hrvačka natjecanja još prije 3.000 godina.

Hrvanje nema svoga izumitelja, pa se može reći da je staro koliko i samo čovječanstvo. Koristilo se kao najefikasnija priprema vojnika za boj. Hrvanje je sportsko nadmetanje u kojemu se dva protivnika bore s ciljem savladavanja, koristeći različite zahvate pri čemu su udarci zabranjeni.

Tradicionalni stil hrvanja

Skoro svaki narod svijeta ima svoj tradicionalni stil hrvanja. U Turskoj se i danas održava najmasovnije takmičenje hrvača namazanih uljem, a hrvanje je ujedno i nacionalni sport u ovoj zemlji.

Hrvači koji se bore namazani uljem u Turskoj nazivaju pehlivani, što u prijevodu sa perzijskog jezika primarno označava osobu koja se odlikuje izuzetnom hrabrošću i motoričkim sposobnostima.

Bašpehlivani, odnosno pobjednici takmičenja, izuzetno su cijenjeni u Turskoj, a poređenja radi, riječ je o sličnom statusu koji u Japanu image pobjednici sumo takmičenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije