Objavljene do sada neviđene fotografije: Kobna Kristalna noć

Radiosarajevo.ba
Objavljene do sada neviđene fotografije: Kobna Kristalna noć
Twitter / Elisheva Avital / Autorica Elisheva Avital na Twitteru je povodom 80. godišnjice objavila priču o svom djedu koji se borio protiv nacista, ali i fotografije koje je djed donio iz rata, a koje dosad nikad nisu viđene

U noći s 9. na 10. novembra1938., dakle prije 80 godina, krenuli su masovni progoni Jevreja u Trećem Reichu, koji je tada osim Njemačke obuhvatao i Austriju i Sudete. Taj događaj poznat je kao Kristalna noć.

Adolf Hitler je toga dana bio u Münchenu gdje je slavio 25 godišnjicu neuspješnog Pivničkog puča iz 1923. Naložio je ministru propagande Josephu Goebbelsu da organizira stare jurišne odrede i da krenu uništavati jevrejsku imovinu i hapsiti Jevreje, piše Index.hr.

Iako je sve trebalo izgledati kao spontano nasilje običnih Nijemaca, u akciju se uključio i Gestapo. Hapsili su Jevreje čija imovina je kasnije uništena. Procjenjuje se da je uhapšeno oko 30 hiljada Jevreja starih od 16 do 60 godina. Da bi ih imali gdje smjestiti nacisti su morali proširiti postojeće koncentracijske logore Dachau, Buchenwald i Sachsenhausen. Procjenjuje se da je te noći na ulicama ubijeno između 90 i 200 Jevreja, ali i neki Nijemci samo zato što su nasilnicima nalikovali na Jevreje.

Uništeno je više od 7.500 trgovina jevrejskih  vlasnika. Upravo po staklu razbijenih izloga ta noć je i dobila ime Kristalna noć. 

Autorica Elisheva Avital na Twitteru je povodom godišnjice objavila priču o svom djedu koji se borio protiv nacista, ali i fotografije koje je djed donio iz rata, a koje dosad nikad nisu viđene. Čuvala ih je godinama u porodičnoj arhivi.

Elisheva je rekla da djed nikada nije želio pričati o ratu, umro je prije dvije godine, pa je čisteći njegovu kuću naišla na ovaj fotoalbum koji je podijelila na Twitteru na 80. godišnjicu Kristalne noći, 9. novembra.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije