Novi Sad: Jedinstveni park dinosaura koji najviše posjećuju gosti iz BiH

Anadolija
Novi Sad: Jedinstveni park dinosaura koji najviše posjećuju gosti iz BiH
/ Anadolija
U urbanoj zoni Novog Sada, nekoliko desetina metara od Novosadskog univerziteta, uz Sportsko-poslovni centar "Vojvodina", poznatiji kao Spens, posjetioci mogu da zakorače direktno u ambijent mezozoika u kojem su dinosaurusi vladali planetom Zemljom.

Na samo nekoliko metara od saobraćajnice kojom prolazi dnevno na hiljade automobila, ušuškao se "Dino park" u kome buku prave dinosaurusi, tačnije njihove pokretne replike različitih veličina koji ispuštaju različite zvuke.

Pojam pokretnih replika se odnosi na to da se sve replike praistorijskih reptila pomeraju, ali su im noge mirne, pa ne trčkaraju unaokolo po parku kojim je do sada od otvaranja u aprilu ove godine prošlo više od 45.000 posjetilaca.

Najveći proj posjetilaca je mlađe dobi, ali i njihovi roditelji skoro jednako reaguju pred ovim pokretnim lutkama. Sve više dolaze i posjetioci u poznijoj životnoj dobi, prije svega s brodskih ekskurzija Dunavom kojima je "Dino park" postao nezaobilazna stanica, priča Dejana Dimitrijević, rukovodilac turističkog sektora "Dino parka".

"Zahvaljujući 'Dino parku', Novi Sad postaje prijestolnica porodičnog i ekskurzivnog turizma. Od otvaranja ovog zabavno-edukativnog parka 21. aprila do danas, posjetilo ga je više od 45.000 turista. Oko 10.000 ljudi došlo je iz Bosne i Hercegovine što znači više nego Novosađana", kaže Dimitrijević.

"T-rex je zvijezda parka, vjerovatno zbog svoje impoznatne veličine. Replike nisu u stvarnoj veličini kakvi su dinosaurusi bili, ali su približnih dimenzija  i u proporciji jedna u odnosu na druge replike. U 'Dino parku' nalaze se 24 replike dinosaurusa mulimedijalnog karaktera, a to znači da se oni pokreću i ispuštaju autentične zvuke", navodi naša sagovornica.

Dejana Dimitrijević dodaje da je specifičnost ovog parka u samom konceptu "modernog muzeja", koji podstiče posjetioce da na zabavan i interaktivan način uče o svijetu dinosaurusa.

"Svaki dinosaurus ima zanimljivu priču, a najmlađim posjetiocima je posebno interesantno kako su se hranili, izgledali u prirodnoj veličini i nestali s planete. Sve to, na zanimljiv i inovativan način, posjetioci saznaju od Dino vodiča - studenata Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, koji su za ovaj vid animacije, prošli posebnu obuku", ukazuje rukovodilac sektora turizma "Dino parka".

Pored replika, kraj kojih se nalaze osnovne informacije o nazivu dinaosaurusa i vremenu u kome je živio, mališani mogu da se oprobaju u jahanju pojedinih dinosaurusa, otkrivaju fosilne ostatke u mini-arheološkom parku, love dinosauruse u mini streljani, igraju šah, fudbal, stoni tenis… ali i upoznaju se sa svijetom dinoasurusa u virtuelnoj sferi, pomoću 12D bioskopa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije