Izložba fotografija Dade Ruvića na temu srebreničkog genocida

Izložba fotografija Dade Ruvića na temu srebreničkog genocida
/ Anadolija
U Novom Pazaru danas je otvorena izložba fotografija "Preživjeti je moguće samo sjećajući se", autora Dade Ruvića, koja predstavlja jedan od sadržaja kojim će Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obilježiti Dane sjećanja na genocid u Srebrenici.

Izložba 36 fotografija Dade Ruvića, fotoreportera agencije Reuters,  na temu srebreničkog genocida postavljena je na pješačkoj zoni u centru grada i biće otvorena 2. i 3. jula.

Otvarajući izložbu sekretar BNV-a Ahmedin Škrijelj je rekao da svaka od izloženih fotografija ima neku svoju tužnu priču.

"Priča o Srebrenici treba biti ispričana opet i iznova i mi je danas kroz ove fotografije ponovo pričamo. Ove fotografije oslikavaju tugu koju porodice ubijenih nose, kao i onih koji su taj zločin preživjeli. Srebrenica će vječno živjeti u nama, zbog srebreničkih žrtava i nas samih", rekao je Škrijelj, ističući da Bošnjaci sjećanje na sudbinu srebreničkih Bošnjaka nikada neće i ne smiju zaboraviti.

On je podsjetio na zločine koji su izvršenih nad Bošnjacima Sandžaka, a za koje do danas niko nije odgovarao.

Predsjednik Asocijacije mostovi prijateljstva iz Zenice Jasmin Imamović, kao promoter fotografija, je naveo da izložene fotografije, svaka za sebe, pričaju potresnu priču i ne mogu proći nezapaženo.

"Ne možete ostati ravnodušnim, jer kada se nađete pred licem jedne od uplakanih majki možete da čujete nečujni, a ipak prodorni vrisak. Cilj autora je bila ta konačna emocija, a ne puko pričanje priče", rekao je Imamović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije