Imotski / Nestalo spektakularno jezero na granici s BiH: Poznato i zašto

14. 09. 2020. u 11:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Imotsko Modro jezero već je nadaleko poznati spomenik prirode. Tome svjedoče i brojni turisti koji dolaze u ovaj grad da bi vidjeli spektakularno jezero i okupali se u njemu.

Ovih dana sve su oči ponovno uprte u taj prirodni fenomen jer je Modro jezero, koje se nalazi na samoj granici Hrvatske s BiH, presušilo.

Presušilo je krajem avgusta, a početkom septembra nestala je s njegova muljevitoga dna i posljednja kapljica vode. Uzrok ovom kuriozitetu svakako su vremenske (ne)prilike.

Prošla je zima bila s vrlo malo snijega, posebno na bosanskohercegovačkim planinama, a jezero vodu dobija upravo podzemnim putevima iz BiH, piše Slobodna Dalmacija.

Pomno se promatra dugoročna vremenska prognoza. Ako bude kiše u kontinuitetu od pet, šest dana, doći će voda.

Evo i nekoliko zanimljivosti vezanih uz presušivanje jezera. Prema dokazima koje u svojoj knjizi "Modro jezero – nepoznate i zaboravljene zanimljivosti" navodi imotski hroničar Ante Čelan Gaganić, jezero je presušivalo i tokom 19. i 20. vijeka.

Poznati engleski arheolog John Gardner Wilkinson u svojem putopisu "Dalmatia and Montenegro" piše o karakteristikama jezera i u jednom dijelu navodi da "kada ljeti jezero presuši, vide se mnoge topovske kugle izbačene na tvrđavu u minula vremena..." Ovu knjigu objavio je u Londonu 1848. godine.

Imoćani su bili svjedoci da je jezero 1989. presušilo čak dva puta.

Od zadnjega puta kad je presušilo, a bilo je to u novembru 2017., mnogo toga se promijenilo na njegovu dnu. Rupe odakle voda izvire sa zapadne strane podosta su se povećale...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA