Neobičan prizor u Sarajevu: Grupa ribica u Miljacki izazvala reakcije

8
Radiosarajevo.ba
Neobičan prizor u Sarajevu: Grupa ribica u Miljacki izazvala reakcije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ribe u Miljackoj

Građane Sarajeva danas je u rijeci Miljacki zatekao nesvakidašnji prizor.

Na jednom mjestu u rijeci, primijećena je velika grupa ribica, koja se okupila nakon što je neko od prolaznika bacio hljeb u vodu.

Senad Kapo, član Upravnog odbora Sportsko-ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, i iskusni ribolovac, podijelio je svoje iskustvo o stanju ribljeg fonda u Miljacki. Kapo ističe da u gornjem toku Miljacke, od Bendbaše uzvodno, još uvijek žive potočne pastrmke, klijeni, sapače i gage. U tom dijelu rijeke mogu se naći i riječni rakovi, što ukazuje na relativno čistu vodu.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

"Od Principovog mosta pa do Skenderije ima klijena i sapače, te poneka pastrmka. Nažalost, Koševski potok zagađuje Miljacku do te mjere da je pastrmka rijetkost ispod tog dijela. Klijena ima nizvodno od Koševskog potoka do potoka Sušica kod Zemaljskog muzeja, koji donosi toksične otpadne vode iz Bosnalijeka", objašnjava Kapo.

Dodaje da je prije nekoliko godina razgovarao sa starijim gospodinom koji je uzimao uzorke vode na ušću potoka Sušica u Miljacku. "Rekao mi je da su dvije trećine svih voda koje prolaze kroz Sarajevo fekalne i otpadne vode, što je poražavajuća činjenica."

Kapo navodi da se od potoka Sušica do Dolac-Malte u Miljacki može pronaći pokoji klijen i gaga. Na Dolac-Malti često lovi veća jata klijenova, što izaziva čuđenje prolaznika. "Prolaznici me ponekad smatraju 'odbjeglim iz Jagomira', sve dok ne ulovim klijena od pola kilograma. Ljudi ne mogu vjerovati da takve ribe mogu preživjeti u tako zagađenoj vodi."

Današnji prizor okupljenih ribica podsjeća na važnost očuvanja čistih voda i zaštite životinjskog svijeta u rijekama, naročito u urbanim sredinama poput Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije