Halloween u Sarajevu: Pogledajte šta smo zabilježili na ulicama

5
Radiosarajevo.ba
Halloween u Sarajevu: Pogledajte šta smo zabilježili na ulicama
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Halloween u Sarajevu

Halloween, kako ga Amerikanci zovu, ili Noć vještica, je noć uoči Svih svetih i obilježava se u večernjim satima 31. oktobra. Halloween je, inače, skraćeni oblik arhaičnog engleskog naziva za blagdan Svih svetih - All-Hallow-even. 

Ova noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje gotovo cijela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum obilježava. 

No, zbog pandemije koronavirusa i ovogodišnja Noć vještica je drugačija i vjerovatno su u većini zemalja izostale zabave.

Inače, Halloween se obilježava prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obilježavanje Noći vještica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obilježava upravo uoči Svih svetih. 

Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obilježavanja Noći vještica. 

Pandemija koronavirusa nije spriječila da se ulicama Sarajeva večeras prošetaju "strašni likovi" sa maskama, ali ne onim zaštitnim već prilagođenim ovoj noći.

Pogledajte šta je zabilježio naš fotoreporter na ulicama glavnog grada BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije