Nacionalni muzej na Tajvanu jedan od najstarijih na svijetu

Anadolija
Nacionalni muzej na Tajvanu jedan od najstarijih na svijetu
Nacionalni muzej u Taipeiju, na Tajvanu s kolekcijom od oko 700.000 predmeta jedan je od najvećih muzeja u svijetu.

Izvorno smješten u Pekingu, u kraljevskoj palači Zabranjeni grad, Nacionalni muzej palače (jednim dijelom) u Taipei se preselio 1965. godine. 

Najviše predmeta potiče iz kineske imperijalne kolekcije, započete prije više od 1.000 godina, za vrijeme dinastije Song. Međutim, u muzeju se mogu pronaći i djela koja govore o historiji staroj i do 5.000 godina. 

U cilju očuvanja hiljada predmeta koje svjedoče o bogatoj historiji i civilizacijama muzej je smješten u padinama planine Yangming. Samo mali dio muzejske postavke izložen je javnosti dok se najvredniji predmeti čuvaju u muzejskim prostorijama u planini.

Dio otvoren za javnost proteže se na površini od oko 9.000 metara kvadratnih. Cijelu muzejsku postavku nemoguće je obići tokom jedne posjete.

Potrebno je često dolaziti i godinama pratiti izložbeni dio postavki ukoliko se želi vidjeti sve ono što nacionalni muzej nudi. 

Muzej, pored turista, privlači i veliku pažnju istraživača. Godišnje ga posjeti oko pet miliona osoba.

Muzej u kojem se nalaze rijetka umjetnička djela otvoren je 1965. godine. Oko 99 posto djela prebačeno je iz Zabranjenog grada u Pekingu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije