Na nezaboravno putovanje balonom vodi vas jedna od sedam žena pilotkinja

Anadolija
Na nezaboravno putovanje balonom vodi vas jedna od sedam žena pilotkinja
Vožnja balonom u Kapadokiji, u općini Goreme, jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, gdje se spajaju ljepote prirode i bogato historijsko naslijeđe, poseban je doživljaj za turiste.

Među 150 pilota balona nalazi se i sedam žena.

Inače, vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može letjeti balonom. U gradu Goreme živi 2.100 stanovnika. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. Svaki balon može voziti do 20 osoba. Godišnje Kapadokiju posjeti oko 2,5 miliona turista. Od tog broja, svake godine oko 250.000 turista ne propušta vožnju balonom.

Ovom atrakcijom u Kapadokiji bavi se oko 25 firmi u kojima radi oko 150 pilota. Žene piloti, kao i njihove kolege u ranim jutarnjim satima se pripremaju za radni dan.

Sa izlaskom prvih sunčevih zraka privode se kraju posljednje pripreme za još jedno živopisno putovanje kroz Kapadokiju u kojoj su geološka pomjeranja tla formirala bijele vilinske dimnjake. Tokom historije u Kapadokiji su ostavile tragove brojne civilizacije gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela civilizacije. Meltem Ozdem (26) dvije godine radi kao pilot. Kako je kazala, imala je želju da bude pilot aviona. Međutim, nakon završetka više škole u Kapadokiji, počela je da upravlja balonom. Letenje joj daje slobodu i mir. Za nju je veliki užitak što svakodnevno upoznaje nove ljude i posmatra izlazak sunca.

"Rađanje novog dana posmatram u visinama. Slobodni ste, u nebu ste i svakodnevno upoznajete nove, drugačije ljude", ispričala je Ozdem.

Prema njenim riječima, ovo je zanimanje koje bi preporučila svakoj ženi.

"Ustajete u ranim jutarnjim satima, radimo, ali nakon jednosatnog leta imate cijeli dan za sebe. To je prednost ovog posla", poručila je Ozdem.

Turisti koje vodi na ovo neobično putovanje balonom joj čestitaju na odabiru posla. I 25-godišnja Sabire Baltaci već šest godina radi kao pilot balona. I ona, kao i Ozdem preporučuje ženama da se bave ovim poslom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije