Muzej islamske umjetnosti u Dohi: Izložba o Muhammadu Aliju

Anadolija
Muzej islamske umjetnosti u Dohi: Izložba o Muhammadu Aliju
/ Anadolija
Posjetioci Muzeja islamske umjetnosti u Dohi, u Kataru, imaju priliku posjetiti izložbu posvećenu legendarnom bokseru Muhammadu Aliju, koji je nakon teške bolesti u 74. godini preminuo početkom juna.

Izložba nosi naziv "Muhammad Ali: Odavanje počasti legendi". U muzeju su izložene rukavice Alija, njegove fotografije i drugi sadržaji koji su obilježili Alijevu sportsku karijeru između 1960. i 1978. godine.

Među fotografijama nalaze se i one iz 1964. godine, kada je osvojio titulu prvaka svijeta pobijedivši Sonnyja Listona i iz 1978. godine kada je postao prvak pobijedivši Leona Spinksa, kao i suveniri s puta u Rim 1960. godine, gdje je na Olimpijskim igrama osvojio zlatnu medalju.

Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Nakon što je hospitaliziran zbog respiratornih problema preminuo je u bolnici u Phoenixu. Od početaka karijere pokazivao je izniman talenat za boks. Praktikovao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu.

U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u teškoj kategoriji. Tokom svoje karijere je u 61. meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom. Američki bokser Cassius Marcellus Clay Jr. je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali.

Izložba će biti otvorena do 5. novembra 2016. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije