Muzej čokolade - od starosjedilaca do danas: Historija najpopularnije poslastice

Anadolija
Muzej čokolade - od starosjedilaca do danas: Historija najpopularnije poslastice
Foto: AA / Muzej čokolade

Nakon muzeja posvećenih iluziji, torturi, prekinutim vezama, Zagreb i Hrvatska dobili su prvi Muzej čokolade čiji se slatki postav može razgledati u Varšavskoj ulici.

Ponešto od izloženog može se i kušati, upravo po tom je ovaj muzej posvećen samo čokoladi "jedan od najslađih na svijetu", kako voli reći njegova suosnivačica Ružica Božić Cerovac, i sama ljubiteljica slatkog od kakaovca.

Čokolada, čiji je osnovni sastojak kakao, slatka je namirnica koja čovjeka prati od najranijeg djetinjstva pa sve do starosti. Čokolada postoji u najrazličitijim oblicima, od tekuće i krute pa sve do praha, može biti bijela ili crna, može biti gorka ili slatka, s rižom, lješnjacima, mlijekom ili grožđicama. 

Ideja za muzej potekla s putovanja

Suosnivačica Muzeja čokolade Zagreb je Ružica Božić Cerovac, ljubiteljica čokolade koja poručuje kako s čokoladom ne valja pretjerati: jedan red čokolade dnevno sasvim je dostatan za ugoditi nepcu i želji za šećerom kojega u ovoj prehrambenoj namirnici ima više nego što smo spremni sebi priznati, kaže.

Dobrobiti konzumiranja čokolade su neupitne, jer teobromin, koji je sastavni dio čokolade potiče dobro raspoloženje, a čokolada je, kako kaže nauka, dobra i za krvožilni sistem.

S druge strane, potrebno je pripaziti na nuspojave koje pretjerana konzumacija čokolade nosi, uz opasnost za lijep osmijeh, čokolada, posebno kod djece, uzrokuje hiperaktivnost.

"Često nismo ni svjesni koliko čokolada zapravo ima šećera", kaže Ružica koja je na ideju osnivanja Muzeja čokolade došla obilazeći s mužom i djecom slične muzeje i čokolaterije po Europi, gdje ih ima napretek.

"Svaki put kad bi došli na takvo mjesto, uvijek bi naišli na isti problem, da bi našoj djeci bilo dosadno. S velikim očekivanjima ulazili bi u muzej čokolade, a onda bi razočarani izlazili van", priča Ružica.

Ideja za savršen muzej čokolade, u kojem bi i odraslima i djeci bilo zabavno, rodila se na podužem putovanju Ružice i njenog muža pri povratku u Zagreb iz jednog takvog muzeja.

Od Amerike do Europe, od gorke do slatke čokolade 

Muzej je koncipiran kroz sedam prostorija koje pričaju o šest važnih historijskih razdoblja i etapama prisutnosti čokolade u ljudskom društvu, kroz priču o nastanku ove sveprisutne namirnice, od njenoga "sazrijevanja" na drvetu kakaovca pa sve do čokolade u obliku kvadrata na policama dućana.

Svaka od prostorija ima scenografiju koja prati historijsko-prostornu rasprostanjenost čokolade, a u svakoj od prostorija može se ponešto kušati.

U prvoj sobi prikazana je tropska šuma u kojoj raste kakaovac i gdje čokoladu prave i konzumiraju domoroci stoljećima prije naše ere, pijući je zagrijanu i začinjenu vanilijom ili drugim začinima, bez dodavanja šećera.

U drugoj sobi događa se susret europskih konkvistadora s tim starosjediocima koji jedini poznaju tajnu prerade biljke u ukusni, gorkasti napitak, o čemu svjedoči replika konkvistadorskog šljema kakvog je nosio i sam Cortez.

Čokolada iz Novog svijeta, Južne Amerike, ubrzo nakon toga dolazi na bogate europske dvorove koji objeručke prihvaćaju egzotičnu novotariju i prvi put joj dodaju šećer kako bi poništili gorkasti okusa kakaovca.

Potom slijedi industrijska revolucija tokom koje čokolada postaje masovni proizvod i sredstvo zarade u suvremenoj tvornici čokolade, a u sljedećoj prostoriji ovog muzeja, zidova obojanima u nijanse čokoladnih boja, čokolada se predstavlja kao sociološki fenomen. Ona je idealan poklon za djecu i odrasle, muškarce i žene, neovisno o njihovom društvenom statusu. Čokolada se poklanja i za Valentinovo, poslovnim partnerima, ljekaru, zubaru, može ukazivati na prijateljsku pažnju, poklanja se jednako bolesnima da ozdrave i zdravima da budu sretniji.

U posljednjoj, ali ne najmanje važnoj prostoriji, posjetitelji mogu kupiti i kušati stotinjak različitih proizvoda malih hrvatskih proizvođača čokolade, tzv. čokolatijera.

Ružica je predmete vezane uz čokoladu, od kojih su neki sada izloženi u muzeju, počela sakupljati godinama prije otvorenja, posebno starinske šoljice za vruću čokoladu.

Sve predmete koje bračni par Cerovac nije uspio pronaći, kao što su posude iz kojih su Indijanci konzumirali i koristili za proizvodnju čokolade hiljadama godina prije Europljana, izradili su kao replike domaći, hrvatski umjetnici prema originalnim predlošcima kakvi se mogu vidjeti u američkim muzejima.

Ima tu vrijednog keramičkog posuđa koje datira još iz 18. stoljeća, svaka šoljica priča o svom vlasniku koji je iz nje konzumirao ovaj slatki napitak, a predmeti koji opisuju proizvodnju u industrijskom dobu uglavnom su originalni.

Prva čokolada s rižom

U Hrvatskoj je u vrijeme Jugoslavije napravljena prva čokolada s rižom na svijetu, riječ je o "Mikado" čokoladi koja se proizvodi i danas u fabrici "Zvečevo" i koja predstavlja značajan doprinos svjetskom tržištu, kulturi pripravljanja i konzumacije čokolade. Osim "Mikada", s ovih prostora nije bilo značajnih doprinosa na ovom području, većinom se, ipak, kasnilo u proizvodnji i konzumaciji za Europom i Amerikom, priča Ružica.

'Seka i Braco' jedna je od najprodavaniijih čokolada u Hrvatskoj, nema djeteta koje ne zna što je 'Životinjsko carstvo', nezasno kad je rođeno. Osim ovih velikih tvornica, danas postoji puno malih čokolatijera koji rade vrhunske proizvode i ističu se svojom kvalitetom, što diktira i nešto višu cijenu od one na koju smo navikli za čokoladu platiti u trgovačkim centrima, kaže Ružica.

Najvredniji sastojak čokolade je kakaovo maslo kojega danas u jeftinim verzijama čokolade mijenja palmino ulje kojemu se, a kako bi oponašali prirodne sastojke, dodaju i razni zgušnjivači.

Mali čokolatijeri rade čokoladu od vrhunskih namirnica koje nerijetko imaju višu cijenu od one koju je prosječan konzument spreman platiti.

"Ljudi se nerijetko iznenade kada dođu u našu trgovinu i vide kolike su cijene vrhunske čokolade, ali ona košta", priznaje Ružica.

Za 50 grama čokolade najniža cijena je 15 kuna (2 eura), dok najnagrađivanija hrvatska čokolaterija "Taman" prodaje isto toliko čokolade za 45 kuna (6 eura).

Čokolada "Taman" ove je godine dobila srebrnu nagradu na svjetskoj razini kao najbolja europska čokolada.

Zagrebački Muzej čokolade moguće je posjetiti svaki dan od 10 do 22 sata po cijeni ulaznice od 60 kuna (8 eura) za odrasle i 40 kuna (5,5 eura) za djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije