Dobročinstvo koje nije zaboravljeno: Završen mural Michaelu Schumacheru u Sarajevu

34
Radiosarajevo.ba
Dobročinstvo koje nije zaboravljeno: Završen mural Michaelu Schumacheru u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo dobija mural Michaela Schumachera

Mural posvećen Michaelu Schumacheru, legendarnom vozaču Formule 1 u Sarajevu je skoro završen.

Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival - Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, novi projekat realizuju u saradnji sa Goethe institutom BiH.

Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Schumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

"Kao djeca smo gledali Formulu 1, pratili Schumachera i njegove majstorske poteze, bio nam je životni idol", ispričao je nedavno Čengić, jedan od autora murala.

Objasnio je da je ideja o muralu postojala već neko vrijeme te da je i za autore i za čelništvo Općine Novi Grad bilo važno da odaberu za ovu općinu i za grad značajnu ličnost.

Sarajevo dobija mural Michaela Schumachera - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo dobija mural Michaela Schumachera

Sedmerostruki svjetski šampion Formule 1, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10x13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju zrak.

Sarajevo dobija mural Michaela Schumachera - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo dobija mural Michaela Schumachera

"To su fotokatalitičke boje kakve smo koristili i tokom Fasada festivala. Kada boja nanesena na pozadinu dođe u kontakt sa dnevnim svjetlom, ispušta titanij dioksid i tako neutrališe štetne čestice smoga koji stvaraju motorna vozila", istakao je Čengić.

U galeriji pogledajte i slike fotografa portala Radiosarajevo.ba koje svjedoče da je mural uskoro završen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (34)

/ Povezano

/ Najnovije