Milioni biciklista nedjeljom uživaju u cestama bez motornih vozila

Anadolija
Milioni biciklista nedjeljom uživaju u cestama bez motornih vozila
/ AA
Milioni stanovnika gradova u Kolumbiji svake nedjelje uživaju u 120 kilometara bulevara i ulica zatvorenih za saobraćaj, a otvorenih isključivo za šetače i bicikliste.

Riječ je projektu “Ciclovia“ što u slobodnom prijevodu znači biciklistički put, a što za cilj ima promociju zdravog života i čistog okoliša.

Svake nedjelje i praznicima od 7 do 14 sati glavne ulice Bogote, Calija, Medellina i drugih kolumbijskih gradova zatvorene su za motorni promet i otvorene za bicikliste, trkače, skejtere i druge rekreativce.

U parkovima se postavljaju pozornice na kojima učitelji aerobika i joge, kao i glazbenici i umjetnici održavaju priredbe i radionice.

U nedjeljnom festivalu za rekreativce na više od 120 kilometara bulevara i ulica u kolumbijskim gradovima uživa u prosjeku dva miliona biciklista.

Ciclovija se u Kolumbiji obilježava već ravno četiri decenije, a najzaslužniji za to je tadašnji gradonačelnik Bogote Luis Prieto Ocampo koji je 1976. godine potpisao odluku kojom je uvedena ta praksa.

Posljednjih godina se ciclovia proširila i na druge krajeve svijeta, pa se zatvaranje ulica za motorni saobraćaj prakticira u gradovima u SAD-u, Argentini, Australiji, Belgiji, Brazilu, Kanadi, Čileu, Meksiku, Indiji, Novom Zelandu i drugim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije