Kineske pande uživaju u posebnom "diplomatskom" tretmanu

AA
Kineske pande uživaju u posebnom "diplomatskom" tretmanu
Foto: AA / Kineske pande uživaju u posebnom "diplomatskom" tretmanu
Pande koje je prije nekoliko mjeseci Kina poslala u diplomatsku misiju, u Indoneziji imaju poseban tretman.

Pande Hu Chun i Cai Tao nalaze se u "Palati pandi" koja je u sklopu zoološkog vrta u gradu Bogor izgrađena posebno za njih.

U kompleksu zauzima površinu od 5.000 kvadratnih metara, a posebna pažnja je posvećena nizu faktora kako bi se pande tokom svog boravka što bolje osjećale.

Na gradnju kompleksa potrošeno je oko 4,5 miliona dolara, a postoji i posebna klinika za pande, o čijem se zdravlju, higijeni i spavanju brinu vrsni stručnjaci.

Palatu svakog dana može posjetiti određeni broj ljudi koji imaju priliku kupiti suvenire, a u obližnjem ugostiteljskom objektu i probati specijalitete kineske kuhinje.

Par Cai Tao i Hu Chun u Indoneziji će boraviti deset godina, a njihovo mladunče kada napuni četiri godine bit će poslano nazad u Kinu.

Slanje pandi u diplomatsku misiju praksa je koju Kina provodi već duži vremenski period. Riječ je o darivanju velikih pandi s ciljem uspostavljanja diplomatskih odnosa i kao znak dobre volje.

Direktor zoološkog vrta Taman Safari, Jansen Manansang kazao je kako je Taman Safari dolaskom pandi pretvoren u međunarodni zoološki vrt.

”Najvažnije stvari za pande su prehrana i prirodno stanište. Ovaj kompleks smo uredili s velikom pažnjom kako bi se osjećale kao da su u prirodnom staništu. Nastojimo im sve omogućiti, od bambusa kojim se hrane do brige o zdravlju", dodao je.

Kina je 28. septembra poslala dvije velike pande u diplomatsku misiju u Indoneziju, u sklopu obilježavanja šest decenija bilateralnih odnosa i jačanja prijateljstva među narodima dviju zemalja.

Kina ima 50 pandi u diplomatskim misijama širom svijeta, od toga ih je 12 u SAD-u, osam u Japanu, četiri u Singapuru, po tri u Maleziji i Španiji, te po dvije u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Austriji, Kanadi, Australiji, Holandiji, Tajlandu i Indoneziji.

Pande su ugrožena vrsta i pretpostavlja se da ih na Zemlji trenutno ima svega 1.600. Kina provodi posebne projekte zaštite te vrste koja je na rubu nestanka zbog ugroženosti njenih prirodnih staništa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije