Kineska Nova godina: Proslava kraja zime i početka proljeća

Anadolija
Kineska Nova godina: Proslava kraja zime i početka proljeća
Veliki broj Kineza i turista u malezijskom Kuala Lumpuru posjetom hramu Thean Hou obilježilo je kinesku Novu godinu koja se u Kini naziva i Praznik proljeća, javlja Anadolu Agency (AA).

Kineska nova godina ili Praznik proljeća je najvažniji i najsvečaniji praznik Kineza u cijeloj godini, a prema predanju, ovaj praznik slavi se više od 4.000 godina. Poznata je i pod imenom lunarna nova godina, posebice izvan Kine.

Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. Slavlje završava 15. dan, nakon početka kineske godine, kada je festival svjetiljki. Tada se u zrak puštaju papirnate crvene svjetiljke.

Kineskom novom godinom proslavlja se kraj zime i početak proljeća, a ima sličnosti i sa karnevalima na Zapadu. Slavi se u Kini i u državama, gdje živi mnogo kineskog stanovništva kao što su Sjeverna i Južna Koreja, Mongolija, Nepal, Butani i Vijetnam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije