Idilični otoci u Turskoj koje vrijedi posjetiti, gdje možete iskusiti raj na zemlji

0
Radiosarajevo.ba
Idilični otoci u Turskoj koje vrijedi posjetiti, gdje možete iskusiti raj na zemlji
Foto: Turska ambasada / Bozcaada, Turska

Ljetovanje na otocima je izazovna avantura posebno privlačna nautičarima i ljubitelima sunca i mora na komadiću kopna okruženog morem.

Uz netaknutu prirodu i skrivene plaže, otoci su idealni za bijeg od užurbane svakodnevnice. Gökçeada, Bozcaada i Cunda su tri prelijepa otoka Egejskog mora u Turskoj koji vijekovima dočekuju svoje goste bogatstvima koje nudi ova regija.

Dani na otocima počinju ukusnim turskim doručkom u kamenim kućama, nastavljaju se kupanjem na plažama i završavaju večerama u tradicionalnim tavernama.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Bozcaada, mir pod nebom

Bozcaada je dobro očuvan egejski dragulj koji se nalazi na obali Čanakalea. Ovaj otok poznat po čistim vodama, vinogradima i vinima, u mitološkim tekstovima spominje se kao Tenedos. Do otoka se lako dolazi trajektima koji polaze sa pristaništa Geyikli, a prva znamenitost koja se vidi po dolasku na otok je dvorac Bozcada sa kojeg se pruža pogled na krajolik otoka.

Bozcaada, Turska
Foto: Turska ambasada: Bozcaada, Turska

Na otoku je i manastir Ayazma, vjetrenjače i crkva Djevice Marije. Najpoznatije plaže za kupanje na otoku su Ayazma i Aquarium Bay. Povjetarac na otoku nudi iskustvo jedrenja na dasci na plaži Çayır, dok se u dubinama mirnih uvala organizuje ronjenje. Na najzapadnijem dijelu otoka je svjetionik Polente i vjetrenjače, otvoreni za turističke obilaske.

Bozcaada, Turska
Foto: Turska ambasada: Bozcaada, Turska

Osim što ima specifična vina, otok nudi vinogradarske rute i upoznavanje tradicije vinarstva stare 3.000 godina. Na ovoj ruti moguće je probati vina od četiri sorte grožđa koja rastu samo ovdje. U prvim sedmicama septembra, Bozcaada je domaćin vinskog festivala.

Gökçeada, prvi i jedini otok "Cittaslow" na svijetu

Gökçeada u sjevernom Egeju, kod poluotoka Galipoli, je slikoviti otok sa autentičnim selima, toplim vjetrovima, kozama koje lutaju brdima, čistim morem i dugim plažama. Kao takav, ovaj otok je prvi i jedini otok svijeta 'cittaslow' proglašen 2011. godine – filozofijom mirnog života.

Bozcaada, Turska
Foto: Turska ambasada: Bozcaada, Turska

Gökçeada ima najčistije tirkizne uvale i plaže u Turskoj kojima se surfa, kupa i roni. Otok ima savršene uslove za jedrenje tokom 300 dana u godini stoga ga posjećuje hiljade surfera. Na plaži Aydıncık dugoj 1.200 metara može se jedriti na dasci.

Gizli Liman, Laz Bay, Yıldız Bay i Mavi (Plavi) Bay su ostale netaknute plaže na ovom otoku. Gökçeada kombinuje jedinstven, mirni stil, a poznata je po svojoj arhitekturi i kuhinji.

Bozcaada, Turska
Foto: Turska ambasada: Bozcaada, Turska

Najatraktivnija sela na otoku su Kaleköy, Zeytinli, Tepeköy, Bademli i Dereköy, koji očaravaju stoljetnim drvoredima i autentičnim kamenim kućicama. Obnovljene kamene zgrade pretvorene su u seoske hotele, kafiće i restorane.

Cunda, bajka u turskom Egeju

Cunda, otok u sjevernom Egeju koji je lijep u svim godišnjim dobima, poznat je i kao Ali Bey Island. Zbog spoja sa tankim kopnenim mostom, Cunda je pristupačan otok. Najveća atrakcija otoka je crkva Taksiyarhis.

Cunda, Turska
Foto: Turska ambasada: Cunda, Turska

Nakon restauracije 2011. godine, neoklasična crkva, izgrađena 1873. godine, povratila je svoju izvornu ljepotu: Danas zgrada funkcioniše kao muzej Ayvalık Rahmi M. Koç. Pogled sa brda Aşıklar u predvečerje uz delicije u dvorištima kamenih kuća u vrijeme kada zalazak sunca oboji otok u crvenu boju je među "must feel" iskustvima otoka.

Gotovo sva jela na otoku prave se sa maslinovim uljem i začinskim biljem, a specijalitet otoka je papalina. Uz popločane ulice nalaze se tezge i male prodavnice u kojima lokalno stanovništvo prodaje ručno rađene suvenire.

Cunda, Turska
Foto: Turska ambasada: Cunda, Turska

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije