Gradovi sa najčišćijim zrakom na svijetu: Ovdje žive najzdraviji ljudi

Radiosarajevo.ba
Gradovi sa najčišćijim zrakom na svijetu: Ovdje žive najzdraviji ljudi
Foto: Instagram / Cirih

I dok se posljednjih dana priča o velikoj zagađenosti zraka u Sarajevu, u nekim krajevima svijeta zrak je toliko čist da se smatra pravim melemom za pluća i cjelokupno zdravlje.

Honolulu, Havaji

Ostrvo Havaji generalno, a naročito grad Honolulu, važi za jedno od područja sa najčistijim zrakom u SAD-u, ali i u cijelom svijetu. Stručnjaci vjeruju da su u pitanju vjetrovi koji tamo pušu i sve loše čestice nose prema moru. Da li je veoma čist zrak razlog zašto su Havaji na listi država sa najmanje srčanih udara godišnje?

Cirih, Švicarska

Još jedan veoma čist grad, koji je uveo striktne tehnike upravljanja otpadom. Stanovnici se najčešće opredeljuju za vožnju bicikla, a što se tiče prijevoza za dalje, koriste vozove, autobuse i podzemnu željeznicu. Rijetki se odlučuju za vožnju automobila, što je doprinijelo da Cirih postane jedan od gradova sa najčistijim zrakom.

Adelaide, Australija

Ovaj grad više puta je bio proglašen za jedan od najčistijih na svijetu, ali i visoko rangiran na listi najboljih mjesta za život.

Calgrary, Kanada

Svoje mjesto na listi najčistijih gradova zaslužio je vjerovatno svojim pristupom odlaganju i upravljanju otpadom. Njihova kampanja "Previše dobro da bi bilo otpad" značajno je smanjila količinu otpada koje završava na poljima. Sortiranje komposta i recikliranje različitih materijala drastično je smanjilo zagađenje u Kalgariju.

Helsinki, Finska

Ovaj grad je jedan od najčistijih prijestolnica u svijetu. Jedan od glavnih razloga za to jeste što građani za prijevoz najčešće biraju bicikl. Vjerovali ili ne, Helsinki ima više od 3.800 kilometara biciklističkih staza.

Rejkjavik, Island

Grad koji se nalazi među pet najčistijih svjetskih gradova. Grad je u potpunosti posvećen korištenju alternativnih izvora energije - oko 90 odsto grada se grije i snabdijeva strujom kroz geotermalnu energiju.

Hamburg, Njemačka

Svjetski lider u konceptima "zelene energije". Hamburg je lijep primjer kako ove strategije mogu da upale - cilj je da se emisija štetnih gasova do 2020. smanji za 40 odsto, a do 2050. godine za čak 80 procenata.

Welington, Novi Zeland

Relativno niska populacija i specifičan geografski položaj čine prijestonicu Novog Zelanda punom svježeg, čistog vzraka, a građani dodatno doprinose čistoći cijelog grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije