Glavni grad naše zemlje u prazničnom ruhu: Sarajevo slavi 25. novembar

0
Radiosarajevo.ba
Glavni grad naše zemlje u prazničnom ruhu: Sarajevo slavi 25. novembar
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu je na zgradama državnih institucija ali i velikom broju privatnih objekata istaknuta zastava BiH.

Zastava BiH nalazi se na velikom broju zgrada u bh. prijestolnici ali i u izlozima mnogih trgovina, kafića, restorana.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da je 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Podsjećamo, 25. novembra 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije