Višestoljetna tradicija: Ergela šampionskih grla čistokrvnih arapskih konja

Anadolija
Višestoljetna tradicija: Ergela šampionskih grla čistokrvnih arapskih konja
Ergela “Ciftlikat-I Humayun“ u turskom Eskisehiru duže od dva stoljeća uzgaja šampionska grla čistokrvnih arapskih konja.

Ergelu za uzgoj elitnih konja osnovao je osmanski sultan Mahmut Drugi daleke 1815. godine, a u protekle tri i pol decenije o ergeli brine turska Generalna direkcija za poljoprivredu (TIGEM).

Višestoljetna tradicija i iskustvo uzgoja elitnih ždrebadi eskisehirsku ergelu svrstavaju na sam tron uzgoja šampionskih grla u Turskoj i šire.

Šef Odjela za uzgoj konja pri Direkciji za Poljoprivredu Eren Karabulu istakao je da je ime ergele odveć ispisano zlatnim slovima na svim hipodromima u regiji i da osoblje na farmi i dalje predano radi na uzgoju novih šampionskih grla.

Karabulut je kazao da trenutno raspolažu sa 124 kobile i 12 pastuha.

“Trenutno imamo 110 ždrebnih kobila. Od početka godine smo dobili 29 novih ždrebadi. U prosjeku godišnje na farmi svijet dođe 100 novih grla“, kazao je Karabulut.

Ističući kako se godišnje u dva navrata organiziraju prodaje dvogodišnjih ždrebadi, Karabulut je kazao kako je prošle godine farma na prodaji zaradila sedam miliona turskih lira (1,9 miliona dolara).

“Ove godine planiramo prodaju 90 dvogodišnjih ždrebadi koja bi trebala dostići vrijednost od osam miliona lira“, rekao je Karabulut i dodao da će na prodaju biti i mlađa braća šampionskih grla Darhadira i Karauzuma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije