Džamija inspirirana kineskom arhitekturom simbol harmonije i suživota

Anadolija
Džamija inspirirana kineskom arhitekturom simbol harmonije i suživota
Foto: AA / Masjid Cina

Masjid Cina, koja se nalazi u Melaki, jedna je od rijetkih džamija u Maleziji inspirisana kineskom arhitekturom.

Smještena je u Krubongu, na sjeveru Melake, a jedna je od nezaobilaznih destinacija mnogih turista.

U Melaki živi većinom kinesko stanovništvo, a sama džamija je napravljena na inicijativu Asocijacije kineskih muslimana u Melaki.

Odobrenje za gradnju dobijeno je 2011, a projekt je završen tri godine kasnije. Troškovi gradnje iznosili su oko 7,5 miliona malezijskih ringgita (oko 1,6 miliona eura).

Kompleks džamije, uključujući i dvorište, prostire se na 2,8 hektara, a u njemu se nalazi i multimedijalna sala, kao i restoran u kojem se služe delicije kineske kuhinje.

U unutrašnji dio džamije može stati oko 2.000 vjernika.

Romeli Mohd Yusuf, uposlenik kompleksa džamije, ističe kak je Masjid Cina građevina koja simbolizira harmoniju u kojoj žive različite etničke grupe u Maleziji.

Dodaje kako oni koji vide džamiju, bivaju oduševljeni njenom arhitekturom.

”Ljudi različitih vjera i nacija s oduševljenjem posmatraju kinesku arhitekturu prožetu džamijom. Smatraju je primjerom, na neki način, spajanja kineske kulture i islama“, kaže Romeli.

Prema njegovim riječima hutba petkom drži se na kineskom jeziku.

“Zahvaljujući tome Malezijski kineskog porijekla i turisti iz Kine na vlastitom jeziku slušaju poruke islama. Kineski mulsimani koji su bili značajni za osnivanje džamije, s jedne strane vode aktivnosti koje promoviraju njihovu kulturu, a s druge strane, imaju mogućnost Kinezima koji nisu muslimani, predstaviti islam“, rekao je Romeli.

Masjid Cina je najnovija džamija izgrađena u skladu s kineskom arhitekturom.

Prva džamija izgrađena u tom stilu jeste Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra, u Kelantanu napravljena 2009. godine.

Osim njih, postoji i ”Masjid Muham­madiah”, koja je u Ipohu izgrađena 1973., ali je 2013. dobila novi izgled inspirisan kineskom arhitekturom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije