Dubrovnik - grad susreta historije i umjetnosti

0
AA
Dubrovnik - grad susreta historije i umjetnosti
FOTO: AA / Dubrovnik je jedna od najpopularnijih hrvatskih destinacija za turiste

Pogled s tvrđave Lovrijenac, čija je gradnja na strmoj klisuri započela još u 11. stoljeću, na Stari Grad Dubrovnik, vratiće svakog posjetioca stoljećima unazad i oživjeti dašak bogate historije ovog podneblja.

U samom vrhu liste historijskih građevina u Hrvatskoj nalazi se stara jezgra Dubrovnika, izgrađena u 13. stoljeću. Dubrovnik je 1979. godine uvršten na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine. Zidine okružuju cijeli stari dio grada, a dosežu visinu od 24 metra i debljinu od šest metara. Zidine su izgrađene u 13. stoljeću, a u slijedećim stoljećima dodatno su učvršćene te su na njima izgrađene i kule, kako bi se grad na jugu Jadrana osigurao od opasnosti.

Brojni posjetioci koji obilaze Dubrovnik na taj način koriste priliku i za svojevrsno "putovanje u prošlost", a starogradske zidine istražuju šetnjom duž gotovo dva kilometra uređenih staza po bedemima i tvrđavama oko samog grada.

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Lokacije snimanja scena popularnih filmova i serija

Biser Jadrana na listi najprijateljskijih gradova svijeta: Svojom ljepotom ostavlja bez daha

Biser Jadrana na listi najprijateljskijih gradova svijeta: Svojom ljepotom ostavlja bez daha

Posebnu pažnju privlače glavna ulica starog grada Stradun, Knežev dvor, crkva sv. Vlaha, Katedrala, Vijećnica.

Zbog svoje srednjovjekovne stare jezgre koja je sve do današnjih dana zadržala autentičan izgled, Dubrovnik je zanimljiv i za brojne filmske umjetnike koji ovaj grad smatraju idealnom lokacijom za snimanje.

Najpoznatija serija koja je posljednjih godina snimana u Dubrovniku je "Igre prijestolja", gdje je grad dobio ulogu Kraljevog grudobrana. Bogatstvo arhitekture i historije dovelo je u ovaj grad najpopularniju televizijsku seriju na svijetu i Dubrovnik pozicioniralo na mapu posebne vrste turista, onih koji će svu pažnju usmjeriti na lokacije snimanja omiljene serije ili filma.

U gradu koji odiše posebnom arhitekturom, historijom i atmosferom, snimane su neke od najpoznatijih scena serije "Igre prijestolja", nakon čega su u Dubrovnik počeli dolaziti fanovi serije iz cijelog svijeta. U posljednje vrijeme većina posjetilaca odlazi na Skale od Jezuita, poznate stepenice koje su poslužile za snimanje scene "hoda srama kraljice" u seriji "Igre prijestolja".

Jedna od najpoznatijih destinacija za turiste

Dubrovnik je jedna od najpopularnijih hrvatskih destinacija za turiste. Turisti iz cijelog svijeta dolaze osjetiti dašak historije u dubrovačkoj staroj jezgri i njenim zidinama. Zidine su građene nekoliko stoljeća, paralelno s razvijanjem grada kao trgovačke velesile. Tadašnja Dubrovačka Republika bila je primorana izgraditi ogromne zidine oko grada kako bi se lakše obranila od napada. Najraniji dokazi postojanja zidina su iz 9. stoljeća kada su grad opkolili Saraceni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije