Divni prizori: Poslanikova džamija u Medini prepuna vjernika i posjetilaca

0
AA
Divni prizori: Poslanikova džamija u Medini prepuna vjernika i posjetilaca
FOTO: AA / Poslanikova džamija uvijek je otvorena

Poslanikova džamija u Medini u Saudijskoj Arabiji koju je ustanovio i prvobitno sagradio poslanik Muhammed svaki dan je prepuna vjernika i posjetilaca.

Ovo je druga sagrađena džamija u historiji islama, a danas važi za jednu od najvećih džamija u svijetu. Također je drugo najsvetije mjesto u islamu, odmah nakon Mesdžidul-harama, poznatog kao Sveta džamija ili Velika džamija, u Mekki.

Poslanikova džamija uvijek je otvorena, bez obzira na doba dana i godine.

Mehmedović nakon prozivki Gorice Dodik: Javno, jasno i glasno stajem iza ovog čovjeka!

Mehmedović nakon prozivki Gorice Dodik: Javno, jasno i glasno stajem iza ovog čovjeka!

Lijepa vijest iz Saudijske Arabije za muslimane širom svijeta

Lijepa vijest iz Saudijske Arabije za muslimane širom svijeta

Džamija je najprije bila spojena s kućom poslanika Muhammeda, u kojoj je on živio nakon preseljenja iz Mekke. Poslanik je i sam učestvovao u fizičkim radovima na njenoj izgradnji.

Džamija u početku nije imala krov u današnjem smislu. Služila je kao centar zajednice, sud i vjerska škola. U njoj je postojala izdignuta platforma za ljude koji su učili i izučavali svetu knjigu Kur'an. Kasniji islamski vladari uveliko su proširili i ukrasili džamiju.

Poslanikova džamija je 1909. godine postala prvo mjesto na Arapskom poluostrvu s električnim osvjetljenjem. Nalazi se na lokaciji koja se smatra tradicionalnim centrom Medine, a u njenoj blizini su mnogi hoteli i stare tržnice.

Ova džamija je jedno od glavnih mjesta hodočašća. Mnogi ljudi koji odu na hadždž posjete Poslanikovu džamiju zbog njene povezanosti sa životom poslanika Muhammeda.

U sklopu džamije se nalaze i mezari/grobovi poslanika Muhammeda, te Ebu Bekra i Omera, prvog i drugog halife. Samo mjesto gdje su mezari poslanika i prve dvojice halifa naziva se simbolično al-Hudžretu l-mu'attareh ili mirisna odaja. Mezari su okruženi s nekoliko zidova na kojima nema prozora ili vrata i stoga ih se ne može vidjeti ili pristupiti.

Poslanikova džamija ima ukupno deset minareta od 105 metara i zelenu kupolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije