Dan svetog Patrika: Rijeka, ulice i hiljade učesnika šetnje obojeni u zeleno

Anadolija
Dan svetog Patrika: Rijeka, ulice i hiljade učesnika šetnje obojeni u zeleno
U okviru obilježavanja Dana svetog Patrika u Chicagu je održana 62. Tradicionalna šetnja na kojoj je, uprkos velikoj hladnoći, učestvovalo nekoliko hiljada ljudi odjevenih u zelene kostime, javlja Anadolu Agency (AA).

U Chicagu je i ove godine dominantna zelena boja, kojom je obojena i istoimena rijeka u tom gradu, a sve se dešava u okviru obilježavanja višestoljetne svetkovine svetom Patriku, katoličkom biskupu i zaštitniku Irske.

Zelena boja i djetelina s četiri lista simboli su tog praznika, tokom kojeg katolici na jedan dan prekidaju korizmeni post i provode ga u zabavi i plesu.

Iako je Dan Sv. Petra najkarakterističniji za Irsku, svake godine se taj dan obilježava i u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Koristeći posebnu formulu, bez zagađivanja okoliša, organizatori ovogodišnjeg obilježavanja Dana Sv. Patrika u Chicagu su obojili rijeku koja protiče kroz grad.

Hiljade Amerikanaca pohrlile su na obalu rijeke Chicago kako bi se fotografirali, a Ryan Shepeck je tu priliku iskoristio i da na romantičan način zaprosi svoju izabranicu Falon Haygood. Ryan je ipak napravio mali propust jer je nakon prihvatanja njegove ponude shvatio da je kupio premali prsten da bi ga stavio na prst izabranice koja je prihvatila bračnu ponudu.

U šetnji gradom učestvovao je i gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel, a nekoliko američkih televizija je uživo prenosila događaj koji je organiziran uz pojačane mjere sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije