Chefchaouen: Predivni marokanski Plavi grad

Radiosarajevo.ba
Chefchaouen: Predivni marokanski Plavi grad

Na sjeverozapadu Maroka nalazi se gradić Chefchaouen, predivno mjesto čije fotografije oduzimaju dah. Ono što ga čini posebnim  i definitivno vrijednim posjeta jesu živopisni plavi zidovi staroga grada.

Chefchaouen je izgrađen još 1471. godine, na obroncima gorja Rif, kao mala srednjovjekovna utvrda kojom se tadašnje stanovništvo trebalo obraniti od Portugalaca. Oko te tvrđave niknuo je grad poseban po svojoj arhitekturi i zidovima u svim nijansama plave.

UNESCO je 2013. odlučio da je i hrana fantastična te ga je s kulinarskim tradicijama nekih drugih mediteranskih država uključio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Kroz stoljeća grad je za strance bio potpuno zatvoren, čak i pod prijetnjom smrću, a to je i jedan od razloga zašto je arhitektura posebno očuvana. Arhitecture & Design je objavio nekoliko fotografija ovog predivnog gradića, a mi ih dijelimo s vama u našoj fotogaleriji. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije