Brojne Sarajlije danas nose Cvijet Srebrenice i odaju počast žrtvama genocida

0
Radiosarajevo.ba
Brojne Sarajlije danas nose Cvijet Srebrenice i odaju počast žrtvama genocida
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Cvijet Srebrenice na ulicama Sarajeva

Cvijet Srebrenice ili cvijet "Sjećanje", neslužbeni je simbol genocida u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine.

Cvijet su osmislile žene iz udruženja "Gračaničko keranje" iz Gračanice, a prvi put je javnosti predstavljen 1. juna 2011. godine.

Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizira 11. juli 1995. godine.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

"Cvijet - Sjećanje, kako smo ga nazvali, je simbol stradanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini... Ideju za cvijet je dao dr. Mustafa Cerić, u to vrijeme reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, koji je zaželio da se napravi jedan cvijet, koji će biti i trajati i koji će biti rađen rukom, rukama žena, da se istina o Bosni i Hercegovini, o genocidu, ne zaboravi i da se više nikad nikom ne desi. Ovaj cvijet je borba protiv genocida i njegova simbolika je upravo ono što običan narod želi poručiti", kazala je svojevremeno Azemina Ahmedbegović iz Udruženja Gračaničko keranje.

Cvijet Srebrenice na ulicama Sarajeva
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Cvijet Srebrenice na ulicama Sarajeva

Idejno rješenje cvijeta izradila je Jasmina Čamdžić i od pet uzoraka koje je predložila izabran je upravo cvijet koji, u znak sjećanja na ubijene Srebreničane, nose hiljade ljudi u svijetu, od Angeline Jolie do pape Franje.

Prva veća pošiljka cvjetova urađena je još 2010. godine, kada je cvijet i osmišljen, za Europski parlament. Na inicijativu Jelka Kacina žene iz Gračanice izradile su 800 cvjetova za zastupnike u Strasbourgu

Mnogi danas i u Sarajevu nose cvijet u znak sjećanja na ubijene Srebreničane.

Pogledajte šta je reporter portala Radiosarajevo.ba zabilježio na ulicama Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije