Birališta u Sarajevu: Izbori za predsjednika Hrvatske protiču bez incidenata

Radiosarajevo.ba
Birališta u Sarajevu: Izbori za predsjednika Hrvatske protiču bez incidenata
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Birališta u Sarajevu

Hrvatski državljani s pravom glasa na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj koji žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 7.00 sati pristižu na birališta u Srednjoj ekonomskoj školi kako bi glasali u drugom krugu izbora.

U drugom krugu izbora birači će odlučivati između dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) i Zorana Milanovića (Socijaldemokratska partija - SDP).

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini od 7.00 do 19.00 sati moći će glasati na 44 biračka mjesta i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Najviše biračkih mjesta, njih 19, ima u Mostaru, potom u Vitezu 10, dok je u Sarajevu šest biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta su u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Prema zaključenom popisu birača za drugi krug predsjedničkih izbora u BiH je registrirano 93.352 birača, a najveći broj u Mostaru, njih 48.784.

Na sedmim predsjedničkim izborima od proglašenja nezavisnosti, hrvatski birači odlučuju ko će u idućih pet godina biti na čelu države Grabar-Kitarović ili Milanović, kandidati koji su u prvom krugu, 22. decembra, osvojili najveći broj glasova.

Pravo glasa ima 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5.400 više birača u odnosu na prvi izborni krug.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije