Autističnom mladiću ne daju u školu, pisao je Ministarstvu: Molim vas, pustite me

Radiosarajevo.ba
Autističnom mladiću ne daju u školu, pisao je Ministarstvu: Molim vas, pustite me
Foto: Facebook / Slavko Mršević

Mnogi već znaju priču o Slavku Mrševiću, tinejdžeru kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na školovanje u Rudom, a on od tada dolazi pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

Prošle sedmice Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a je objavilo da poništava dan ranije donesenu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, da se Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, vrati u školu.

Tim povodom Slavko je poslao potresno pismo resornom ministarstvu, prenosi Buka.

pismo_autisticnog_mladica_prtscr.jpg - undefinedScreenshot

Podsjetimo, Slavko je šesnaestogodišnjak koji ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao.

Prema stručnim mišljenjima, on je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

Umjesto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu i odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prijenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Ovaj slučaj je krajem prošlog mjeseca dobio i sudski epilog u Osnovnom sudu u Višegradu. Sud je donio presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije