Uručene diplome HACCP menadžera

Radiosarajevo.ba
Uručene diplome HACCP menadžera
U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA danas su 53 službenika ministarstava i ustanova Kantona Sarajevo dobili diplome „HACCP menadžer“.

Zvanje HACCP menadžera stekli su u sklopu edukacije za kantonalne službenike provedene u okviru saradnje Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo na projektu „HACCP sistem i njegova implementacija“.

Projekat je imao za cilj uvođenje evropskih standarda u procese poslovanja i upravljanja, zaštite okoliša i zdravstvene sigurnosti hrane na području Kantona Sarajevo. „HACCP sistem i njegova implementacija“ u skladu je sa smjernicama Vijeća Evrope o higijeni hrane, Zakonom o hrani BIH, Zakonom o vetrinarstvu BiH i priznati je međunarodni standard za hranu.

Edukacije i treninge provela je edukativno- konsultantska firma Bio-Base d.o.o. po međunarodno priznatim savjetodavnim metodama kroz interaktivne radionice, uz praktične primjere i vježbe u malim grupama.

Stečeni certifikat i zvanje HACCP menadžer omogućit će službenicima Kantona Sarajevo obavljanje svih aktivnosti u skladu sa Zakonom i evropskim standardom.

"HACCP menadžer" je novo zvanje izuzetno traženo u poslovanju za cijeli prehrambeni sektor - od primarne do sekundarne proizvodnje. Može se iskoristiti i kao nova šansa pri upošljavanju, jer je prehrambeni sektor deficitaran ovim kadrovima.

HACCP menadžer prati kretanje sirovina (njihov prijem i preradu), kretanje poluproizvoda i gotovih proizvoda , nadgleda sve korake u proizvodnji , obavlja kontrolu i određuje profil dobavljača svih repromaterijala i sirovina, koordinira u svim koracima i procesima proizvodnje po principima standarda.

Takođe, zadužen je za provedbu zakonom propisanih uredbi vezanih za HACCP standard te za kontakt sa sanitarnim i svim drugim inspekcijskim službama u okviru poslovanja .

Inače, kao preventiva u proizvodnji sigurne hrane koristi se sistem upravljanja sigunosti hrane HACCP koji ima zadatak da svede rizik proizvodnje nesigurne hrane na minimum tako što će se u smislu prevencije odrediti kritične tačke procesa proizvodnje te će se iste redovito kontrolirati i na taj način obezbjediti potrošačima sigurna hrana.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije