Udružene: Pogledajte kako je bilo na Pletačkoj zabavi u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Udružene: Pogledajte kako je bilo na Pletačkoj zabavi u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pletačka zabava

Udruženje pletilja Udružene i ove godine organiziralo je, sada već tradicionalnu, Pletačku zabavu (Knitting party).

Na zabavi su jučer bile pletilje iz Jablanica, Konjica, Vranduka i Kaknja, a danas su se družile sa vrijednim ženama iz Olova, Rudog i Kalinovika.

Posjetioci su po povoljnim cijenama mogli kupiti njihove proizvode, meke, tople i vunene.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Proizvodi žena iz BiH nose se širom Europe, Azije i Amerike

Proizvodi žena iz BiH nose se širom Europe, Azije i Amerike

Organizirana i prodajna izložba pletenine od vune, alpake, kašmira, lame, odjevnih predmeta koje su Udružene radile za svjetske modne kuće.

Više od 1.000 žena obučeno je i zaposleno u proteklih deset godina, od 2012. kada su osnovane Udružene koje su omogućile da žene i djevojke iz cijele Bosne i Hercegovine hobi pretvore u posao i osiguraju za sebe i svoje porodice redovite prihode i ekonomsku nezavisnost.

Kvaliteta izrade, profesionalnost i posvećenost učinili su da se klijenti iz Evrope, Azije, Amerike i Australije opredijele za Udružene, modne kuće poput Agnes B, Allude, Maiami, Muhlbauer, In Wear, Jean Patou samo su neki od brendova iz Francuske, Njemačke, Španije, Belgije, Austrije, Danske, Holandije, Japana i Sjedinjenih Država sa kojima su sarađivale pletilje iz naše zemlje.

U proteklim godinama više od 300.000 odjevnih predmeta ručno su isplele Udružene u pletačkim centrima u Sarajevu, Kaknju, Vranduku, Olovu, Rudom, Sokocu, Kalinoviku, Jablanici i Konjicu, a Udružene su sarađivale i sa ženama iz Srebrenice, Visokog, Breze i Vareša.

Deset godina od osnivanja, Udružene imaju 12 stalno zaposlenih žena i 300 aktivnih pletilja. Iza njih je 300 različitih kurseva i edukacija organiziranih širom zemlje. 

Proizvodi Uduženih našli su se i na sajmovima mode u Parizu i Tokiju, a više od 95 posto njihove proizvodnje namijenjeno je izvozu. Za 10 godina utrošile su oko 10 tona prediva, pokrenule su i vlastitu modnu liniju Kio, a modele Udruženih nosili su i Angelina Jolie, Heidi Klum i Lenny Kravitz.

Pletenje ne samo da predstavlja koristan ručni rad, već može biti izvrsna razbibriga i lijek protiv stresa, a sve je popularnija, ne samo u Evropi, nego i u Bosni i Hercegovini.

Pletačka zabava se održaka u atriju hotela Evropa, u petak i subotu.

Posjetioci su, također imali priliku da se upoznaju i druže sa pletiljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije