Tomislav Cvitanušić se približava vrhu Mount Everesta: "Ovo su ključna 24 sata"

0
Radiosarajevo.ba
Tomislav Cvitanušić se približava vrhu Mount Everesta: "Ovo su ključna 24 sata"
FOTO: Privatni album / Tomislav Cvitanušić

Danas je 45. dan ekspedicije na Mount Everest za Tomislava Cvitanušića, a plan je da u utorak 16. maja u ranim jutarnjim satima dosegne sami vrh svijeta.

 "C4, olujni vjetar, pet nas u malom šatoru, imamo dovoljno kisika", kratka je poruka kojom je Tomislav Cvitanušić opisao surove uslove koji vladaju na skoro 8.000 metara iznad nivoa mora.

Poznati bh. ironman, maratonac, triatlonac i alpinista sa svojom ekipom danas je dosegao Južno sedlo Everesta i kamp C4, odakle bi trebalo da večeras krene na vrh.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Osjećaj hladnoće -40 stepeni

Tomin učitelj, legendarni alpinista Muhamed Gafić, dobro poznaje izazove s kojima se ekipa susreće pri temperaturi od oko -30 stepeni i olujnim vjetrom koji predstavlja ogromnu prepreku.

"C4 je jurišni kamp za napredovanje prema vrhu. Osjećaj hladnoće je gotovo deset stepeni niži, -40 stepeni i predstavlja opasnost po život", upozorava Gafić dok pomno prati vremenske uslove i čeka Tomine poruke o kretanju putem Garmin inReach satelitskog lokatora.

Sretno, Tomislave! Cvitanušić i njegov tim sve su bliži vrhu svijeta

Sretno, Tomislave! Cvitanušić i njegov tim sve su bliži vrhu svijeta

Objašnjava da bi ekipa večeras trebala po mraku krenuti na put prema vrhu po laganijem, zaleđenom kuluaru, a onda će doći do težeg i opasnije dijela uspona, a tada bi već trebalo početi svitati.

"Na tom dijelu je nepalski nacionalni tim Šerpasa postavio fiksno uže i prolazak će biti sigurniji. Vjetar, istočni, iz Tibeta, će im dolaziti u desno rame. Količina kisika u bocama i ruksaku će im olakšavati disanje, ali je to i teret koji će Tomi otežavati uspon", ističe Gafić.

Da se cijeli univerzum ujedini i pomogne Tomi

Prema poruci sa C4 vjeruje da će ekipa čekati smirivanje vjetra i da u šatoru u kojem se trenutno nalaze vjerovatno imaju mjesta da sjednu. Kaže da o ležanju nema ni govora jer su to lagani i mali šatori, a da ekipa mora izlaziti po led i snijeg da ih tope za čaj, vodu i rehidraciju.

"Tomo je sada u teškoj, ali i uobičajenoj situaciji alpinista na Mount Everestu. Slijedi mu do vrha puni Ironman, i to norveški", poručuje stručnjak aludirajući na uslove koji vladaju na najekstremnijem triatlonu na svijetu, Norsemean, što je jedan od mnogobrojnih dosadašnjih sportskih uspjeha kojima se Cvitanušić može pohvaliti.

Day 40 … Noćas u 01:00 ćemo krenuti na završni uspon. … 🇳🇵🙏 🇧🇦 … Upravo je pala odluka da unatoč vjetru noćas krenemo na...

Posted by Tomislav Cvitanusic on Wednesday, May 10, 2023

Sljedeća 24 sata će biti presudna za Tomu, a Gafić objašnjava da su male šanse za vrh ako krene po oluji, kao i da će, ako bude predugo čekao, ostati bez rezervi kisika.

"Ostaje treće - nadam da će se cijeli univerzum ujediniti da Tomi pomogne da se popne na vrh Everesta i da nam se sretno vrati u Bosnu", istakao je ponosni mentor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije