Župna crkva na Grbavici: Izgradnja nakon trideset godina (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Župna crkva na Grbavici: Izgradnja nakon trideset godina (FOTO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Vjernici katoličke vjeroispovijesti iz sarajevskog naselja Grbavica dugo su čekali na izgradnju svoje crkve. 

Župa svetog Ignacija Lojolskog je osnovana 1979. godine za potrebe vjernika u tom dijelu grada, kojih u godinama nakon rata ima oko šest stotina Većinom su to umirovljenici, te osobe slabijeg materijalnog stanja. 

Od samog osnivanja, ova župa nije imala odgovarajućih prostorija za obavljanje vjerskih obreda, a od osnivanja ove djelatnosti odvijaju se u nekadašnjoj automehaničarskoj radionici u podrumu privatne kuće koja je pretvorena u kapelicu. 

U vrijeme socijalizma nije bilo moguće dobiti dozvolu za izgradnju crkve, ali ni nakon rata nije bilo jednostavno, tako da je lokacijska dozvola dobivena tek 2009. godine. 

Crkva se gradi pored stadiona Željezničara, a projekat je napravio poznati tuzlanski arhitekta Jure Pranjić

"Sada je najvažnije postavljanje izolacije ispod krova kao i postavljanje vrata i prozora. zatim slijedi unutarnje i vanjsko uređenje crkve, kao i postavljanje priključaka za struju, vodu, telefon i plin", izjavio je za Radiosarajevo.ba župnik Krešimir Đaković

"Izvođenje radova u velikoj mjeri ovisi o sredstvima naših dobročinitelja. Pošto je to najveći problem, očekujemo da bi crkva svoja vrata vjernicima mogla otvoriti za dvije godine", zaključuje Krešimir Đaković.

Pogledajte fotogaleriju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije